ua en ru

Янукович про УА з ЄС: Україна чекає відповіді від ЄС

Президент України Віктор Янукович заявив, що в питанні підписання про угоди асоціацію з ЄС, Україна чекає на відповідь Європи. Про це він заявив в Ялті, передає кореспондент РБК-Україна.

Президент України Віктор Янукович заявив, що в питанні підписання про угоди асоціацію з ЄС, Україна чекає на відповідь Європи. Про це він заявив в Ялті, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідаючи на запитання, що буде, якщо Україна не підпише УА з ЄС, Янукович сказав: "Життя буде продовжуватись. Воно не зупиниться. Будь-які рішення приймаються двома сторонами. Україна своє слово сказала. Ми очікуємо відповіді від ЄС", - сказав Президент України.

Фотогалерея: Відкриття YES 2013

Проект Угоди про асоціації між Україною та ЄС ухвалено Кабінетом міністрів України. Згідно ряду додатків до проекту угоди, Україна також зобов'язується адаптувати вітчизняне законодавство з зазначенням конкретних термінів. Зокрема, передбачається приведення законодавства про аудіовізуальні медіапослуги протягом двох років після набуття чинності документа.

Київ сподівається підписати угоду під час саміту "Східного партнерства" у Вільнюсі 28-29 листопада.

Нагадаємо, європейські країни готові підписати УА з Україною за умови, що Київ виконає взяті на себе зобов'язання. Євросоюз не має наміру скорочувати перелік вимог, висунутих Україні для підписання угоди про асоціацію, однак готовий піти на компроміси. Янукович пообіцяв, що Україна виконає всі вимоги.

Угода про асоціацію з Європейським союзом - це угода між Європейським союзом та державою, що не є членом ЄС, яке створює рамки для співробітництва між сторонами. Галузі співробітництва зазвичай зачіпають розвиток політичних, торговельних, соціальних, культурних зв'язків та зміцнення безпеки. Правова база для такої угоди була створена статтею № 217 Договору про функціонування Європейського союзу.

ЄС зазвичай укладає угоди про асоціацію в обмін на зобов'язання проведення політичних, економічних, торгових або судових реформ. В обмін на це асоційована держава може отримати безмитний доступ до деяких або всіх ринках ЄС, ринку сільськогосподарських продуктів і т. д., а також фінансову чи технічну допомогу. Угода про асоціацію може включати в себе угоду про вільну торгівлю між ЄС і третьою країною.

Угода про асоціацію має бути ратифікована усіма державами-членами ЄС.