ua en ru

Янукович має намір розширити повноваження омбудсмена в частині виконання функцій національного превентивного механізму

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований проект закону, ініційований Президентом України Віктором Януковичем, яким пропонується покласти виконання функцій національного превентивного механізму на омбудсмена. Текст законопроекту № 11073 "Про внесення змін до закону України" Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини "щодо національного превентивного механізму" опублікований на офіційному сайті ВР.

Згідно з проектом закону уповноважений ВР з прав людини здійснює без попереднього повідомлення про час і цілі і без обмеження кількості регулярних відвідувань місць, в яких особи примусового тримаються за рішенням суду, в тому числі СІЗО, інтернатів, приймальників-розподільників для дітей, загальноосвітніх шкіл та професійних училищ соціальної реабілітації, центрів медико-соціальної реабілітації дітей, спеціальних виховних установ, військових частин, гауптвахт, дисциплінарних батальйонів і т.д.
Крім того, омбудсмен зможе проводити опитування осіб, які перебувають у зазначених місцях, з метою отримання інформації про умови їх утримання, а також інших осіб, які можуть надати таку інформацію. Таке опитування, згідно з законопроектом, повинен здійснюватися у відсутності третіх осіб.

Також, згідно з проектом закону, омбудсмен отримає право законодавчої ініціативи.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, керівник головного управління Адміністрації Президента з питань судоустрою Андрій Портнов, заявив, що відповідний проект закону внесений Президентом на виконання факультативного протоколу конвенції ООН із запобігання тортурам.