ua en ru

Янукович сподівається на розгляд апеляції Тимошенко за новим законом

Президент України Віктор Янукович сподівається, що справу екс-прем'єра Юлії Тимошенко апеляційний суд буде розглядати вже на основі нового кримінального законодавства. Про це він повідомив на брифінгу в Хмельницькій області. Як передає його прес-служба, Янукович підкреслив, що йому не подобається хід справи екс-керівника уряду. За його словами, найближчим часом буде прийнято нове кримінальне законодавство й відбудеться апеляційний суд. "Якщо до цього будуть прийняті відповідні закони, суд їх врахує", - сказав Янукович.
Він також висловив думку, що якби така ситуація склалася у будь-якій іншій країні, навіть найбільш демократичній, то "там би ніхто нічого не сказав", а на Україну дивляться "під мікроскопом".
Генеральний прокурор України Віктор Пшонка сьогодні на прес-конференції в Києві заявив, що вважає неправильним змінювати статтю Кримінального кодексу під окремий політичний випадок. "Під якийсь окремий політичний варіант вирішувати хід якоїсь статті, я думаю, не зовсім правильно, але якщо буде обговорення, будемо говорити на цю тему", - сказав Пшонка. За його словами, за останнє десятиліття в парламенті Україна тричі голосували за зміни до ст. 365 Кримінального кодексу України, по якій засуджено Тимошенко, але вона так і не була виключена з Кримінального кодексу.
Генпрокурор нагадав, що підтримав декриміналізацію всіх статей, де існує відповідальність за господарські злочини, і частина цих статей господарського кодексу перейшла до Кодексу адміністративних правопорушень та в інші кодекси.
Директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин не виключає, що деякі країни Європи, які не хочуть бачити Україну в Євросоюзі, використовують справу Тимошенко як аргумент проти членства України. Виступаючи на одному з телеканалів, він нагадав, що в Україні в минулому році 52 людини були засуджені за тією ж статтею, що й Тимошенко. "Жоден дипломат, жоден іноземний спостерігач не висловлював стурбованість, тобто тут створена якась" священна корова ". Є людина, яка не може відповідати перед законом", - зазначив дипломат. "Якби суд виніс виправдувальний вирок у справі Тимошенко, хіба б німецькі депутати вийшли і сказали, що тепер вони скасовують візи?" - Зазначив Волошин.
Раніше сьогодні повідомлялося, що захист екс-прем'єра оскаржить вирок Печерського районного суду в Апеляційному суді Києва наступного тижня, а після цього - в касації, повідомив адвокат Тимошенко Юрій Сухов. "Апеляцію ми подамо на наступному тижні", - сказав адвокат. Він пояснив, що апеляційний розгляд справи Тимошенко за нормами законодавства має відбутися протягом чотирьох місяців.
Крім того, адвокат сказав, що захист розраховує на декриміналізацію ст.365 Кримінального кодексу України, за якою екс-прем'єр країни була засуджена до семи років позбавлення волі і відшкодування компанії "Нафтогаз Україна" збитку в сумі близько 200 млн дол за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів з Росією в січні 2009 р. У цьому випадку обвинувальний вирок повинен бути скасований повністю, вважає Сухов. "Якщо ст.365 буде декриміналізувати, то вирок буде скасовано повністю, зокрема в частині відшкодування так званого збитку. Якщо буде декриміналізація, то це, безумовно, виключає розвиток цивільного позову в кримінальному процесі", - сказав адвокат.