ua en ru

Янукович і Бердимухамедов обговорили контракт на поставку "Метінвестом" у Туркменістан 300 тис. т труб, - джерело

Однією з тем переговорів Президента Туркменії Гурбангули Бердимухамедова і Президента України Віктора Януковича став контракт на поставку компанією "Метінвест" в Туркменію 300 тис. т труб великого діаметру. Про це з посиланням на джерело повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Ми готові брати участь в розвитку другої черги газопроводу Малай-Багтиярлик і продовжувати поставку нашого обладнання та труб", - заявив Віктор Янукович в ході зустрічі зі своїм туркменським колегою. Як стало відомо виданню, цьому питанню президенти за ініціативою української сторони приділили особливу увагу - він обговорювався на переговорах в АП у вузькому колі, а потім на зустрічі Гурбангули Бердимухамедова і Віктора Януковича з представниками українського бізнесу, яка відбулася вчора ввечері в клубі Кабінету міністрів.

Згаданий трубопровід є частиною газотранспортного проекту Середня Азія-Китай; в будівництві його першої черги бере участь Харцизький трубний завод (ХТЗ; група "Метінвест"). "На сьогодні ми вже поставили 95 тис. т труб великого діаметру, до травня буде виконано весь контракт, 150 тис. т", - розповів директор енергетичних програм ТОВ "Метінвест Холдинг" Андрій Чебаненко, присутній на зустрічі в клубі Кабміну. У вересні 2011 року "Метінвест" виграв конкурс на участь в будівництві другої черги трубопроводу. "Мова йде про 300 тис. т, але остаточно наш обсяг буде визначено в цьому місяці. Все залежить від туркменських властей", - зазначив пан Чебаненко.

Ринкова вартість такого контракту складає 350-400 млн дол, повідомив аналітик інвестиційної компанії Dragon Capital Олександр Макаров. "300 тис. т - це половина річного виробництва ХТЗ. Такий обсяг дозволить" Метінвесту "уникнути істотного падіння виробництва після завершення нинішніх контрактів", - стверджує пан Макаров. Тим часом джерело, інформоване про хід переговорів, стверджує, що контрактна вартість може виявитися вище названої суми.

Нагадаємо, вчора повідомлялося, що Україна готова запропонувати обладнання та труби для облаштування Каспійсько-Чорноморського газопроводу.