ua en ru

Янукович повинен привезти з Брюсселя кредит у розмірі 610 млн євро, - джерело

На саміті Україна-ЄС, який відбудеться сьогодні в м. Брюсселі (Бельгія), Президент України Віктор Янукович і керівництво Єврокомісії підпише договір про виділення Україні з бюджету ЄС кредиту у розмірі 610 млн євро. Але Брюссель може включити в договір право ЄС заморозити перерахування коштів. Про це пише "Комерсант-Україна".

"Наше головне завдання - переговори з проблемних питань. Ми хочемо дати Віктору Януковичу останній сигнал про те, що без змін у всіх ключових сферах, про які українська влада добре обізнана, угода про асоціацію не буде підписана", - підкреслив співрозмовник видання в європейських структурах .

За інформацією видання, в Брюсселі з самого початку не планували приймати якісь рішення чи проводити оцінку прогресу України у безвізовому діалозі. А європейських дипломатів турбує не стільки бездіяльність Ради, скільки відмова української влади від раніше взятих зобов'язань.

"В останні тижні ми бачимо не тільки відсутність досягнень, але і погіршення в ключових сферах, попри те, що говориться на високому рівні. Це і нова справа щодо Юлії Тимошенко, і рішення суду про позбавлення мандатів народних депутатів. Навіщо це робиться?" - дивується один із співрозмовників в ЄС.

З м. Брюсселя Янукович повинен привезти угоду про виділення Україні кредиту в розмірі 610 млн євро.

"Зараз у Міністерстві фінансів завершують узгодження кредитної угоди і меморандуму про взаєморозуміння. Понад 600 млн євро макрофінансової підтримки будуть спрямовані на інституційні реформи", - заявив Леонід Кожара.

Кредит Україні виділяють з бюджету ЄС. Розпорядником коштів є уряд, фінансовим посередником - Національний банк. Макрофінансова підтримка надається країнам, що зазнають дефіцит взаємної торгівлі з ЄС.

"Фактично Євросоюз дає нам в борг, щоб ми купили на ці гроші європейські товари. Для них це безпрограшний варіант", - розповів співрозмовник видання в уряді, який брав участь у переговорах про виділення допомоги.

"Всупереч висновкам профільних департаментів, керівництво Єврокомісії прийняло рішення, що на цьому саміті гроші необхідно виділити", - розповіло одне з джерел.

Втім, Брюссель міг включити в договір право ЄС заморозити перерахування коштів.

Читайте також: У Брюсселі сьогодні стартує саміт Україна-ЄС