ua en ru

Янукович: 1025-річчя хрещення Київської Русі має бути відзначене на найвищому рівні

Президент України Віктор Янукович упевнений, що 1025-річчя хрещення Київської Русі має бути відзначене на найвищому рівні. Про це він заявив під час наради з членами організаційного комітету з підготовки та відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі, передає кореспондент РБК-Україна.

Відзначимо, сьогодні 25 січня, в Давосі Фонд Віктора Пінчука та міжнародна інвестиційно-консалтингова компанія EastOne проведуть 9-ту українську ланч-конференцію з нагоди щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму, проте, як повідомила прес-служба Президента, Віктор Янукович не бере участі в ланчі, оскільки в п'ятницю повинен бути в Києві.

"Враховуючи роль християнства в духовному, політичному, і соціально-економічному поступі України, ми повинні відсвяткувати 1025-ту річницю хрещення Русі на найвищому рівні. Цю визначну подію буде відсвятковано у кожному селі, місті і районі", - сказав Президент.

Він зазначив, що розраховує на тісну взаємодію і співпрацю всіх християнських церков, державних установ, органів місцевого самоврядування в організації та проведенні святкових заходів.

В організаційному плані серед пріоритетних напрямків, на думку Президента, "перш за все урочисте святкування історичної дати хрещення". "Вважаю, що до участі в цих заходах повинні бути запрошені глави та делегації церков Вселенського Православ'я і християнського світу. Моя вимога до плану святкування - толерантність, відкритість, організованість", - сказав Президент.

Він також зазначив, що напередодні святкування треба впорядкувати території та релігійні об'єкти, пов'язані з історією та християнською традицією в Україні. Особлива ж увага повинна бути приділена християнській культурній спадщині - пам'ятникам культури, живопису, скульптури, письмовій спадщині, виставковій діяльності, роботі музеїв, організації культурних заходів в столицях країн-партнерів. "Все це повинно бути чітко розплановано в самі короткі терміни", - сказав глава держави.

На його думку, також необхідно організувати низку конференцій та інших заходів, у тому числі наукової спільноти, широких експертних кіл, присвячених історії, культурній спадщині, питанням державно-церковного діалогу. Крім того, необхідно забезпечити інформаційну та медіа-підтримку. "Важливо акцентувати увагу суспільства на масштабі події в загальноєвропейському контексті", - вважає Президент.

Також, упевнений Янукович, необхідно забезпечити заходи безпеки і створити умови для спокійного і толерантного святкування. "Особливу увагу - профілактиці загроз, неможливості навіть спроб вплинути на святкові заходи з будь-якого боку", - сказав Янукович і додав, що він розраховує на "державно-церковне партнерство в центрі і на місцях, взаємоповагу до спільних дій".

Читайте також: Янукович підписав указ про підготовку до відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі