ua en ru

"Бурштинове справа": завершено досудове розслідування

"Бурштинове справа": завершено досудове розслідування Фото: Борислав Розенблат (УНІАН)

Детективи відкрили підозрюваним доступ до результатів розслідування

Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами одержання неправомірної вигоди за сприяння іноземної компанії в здійсненні видобутку бурштину в Україні (так звана "бурштинова справа"). Про це повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

15 лютого 2018 року стороні захисту (шістьом підозрюваним, в тому числі двом народним депутатам України) відкритий доступ до матеріалів слідства.

Зокрема, підозрюваним інкримінують такі злочини:

- народного депутата України, секретаря Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради України Полякову М. за 4 ч. ст.368 Кримінального кодексу України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище");

- народному депутату України, заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики і підприємництва Розенблату Б. за ч. 4 ст. 368, ч. 2 ст.369-2 КК України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище");

- помічникові-консультанту народного депутата Полякова М. Любонько Т., яка, за даними слідства, виконував роль пособника за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст.368 КК України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище");

- представника міжфракційного об'єднання Верховної Ради України "Депутатський контроль" Ст. Руденко і двом його спільникам за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст.369-2 КК України ("Прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди для себе або третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, або пропозиція або обіцянка надати вплив за надання такої вигоди").

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) планує завершити розслідування по справі нардепа Борислава Розенблата в лютому-березні.

Розенблат, який є фігурантом так званого "бурштинової справи", міг підробити документи для отримання дипломатичного паспорта. Також в НАБУ повідомляли, що народний депутат Борислав Розенблат намагався вивезти з країни важливі для розслідування "бурштинової справи" матеріали.