ua en ru

"Яндекс" збирав і передавав в РФ персональні дані українських громадян, - СБУ

"Яндекс" збирав і передавав в РФ персональні дані українських громадян, - СБУ Фото: Служби безпеки України

За даними СБУ. інформація передавалася в РФ для планування диверсійних операцій

За результатами санкціонованих обшуків у київському та одеському офісах компанії "Яндекс.Україна" співробітники Служби безпеки України (СБУ) встановили, що компанія незаконно збирала і передавала в Росію персональні дані українських громадян. Про це повідомляє пресс-центр СБУ.

"Правоохоронці встановили, що менеджмент компанії незаконно збирав, накопичував та передавав до Росії персональні дані українських громадян. Зокрема особисті дані, рід занять, спосіб життя, місця перебування, проживання, роботи, дозвілля, джерела та розміри доходів, номери телефонів, електронних адрес та акаунтів у соціальних мережах", - йдеться в повідомленні СБУ.

Крім того, співробітники спецслужби встановили, що серед громадян, чиї персональні дані передавалися в РФ, є правоохоронці, військовослужбовці, учасники антитерористичної операції (АТО) та чиновники.

"Оперативники спецслужби задокументували, що серед громадян про яких до РФ передавалася інформація є співробітники правоохоронних та спеціальних органів, військовослужбовці Збройних Сил України, інших підрозділів, які беруть участь в антитерористичній операції на сході України, працівники органів державної влади та управління", - сказано в повідомленні СБУ

За даними СБУ, інформація передавалася спецслужбам РФ для "планування, організації та проведення розвідувальних, диверсійних, інформаційно-підривних операцій", які ставлять під загрозу суверенітет України.

Повідомляється, що документацію та серверне обладнання, вилучене під час обшуків, направлять на експертизу. Триває досудове слідство.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що СБУ підтвердила обшуки в офісах "Яндекс.Україна" у справі про державну зраду.