ua en ru

Ядерна енергетика є важливим компонентом у забезпеченні енергобезпеки України, - Ставицький

Ядерна енергетика є і буде важливим компонентом у забезпеченні безпеки України в середньо-і довгостроковій перспективі. Про це сьогодні заявив міністр міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький під час Міжнародної конференції "Атомна енергія 21 століття", яка проходить в Санкт-Петербурзі, передає прес-служба Міненерго.

"За результатами стрес-тестів, переглянуто комплексну програму підвищення безпеки українських АЕС. Ядерна енергетика є і буде важливим компонентом у забезпеченні безпеки України в середньо-і довгостроковій перспективі, служити однією з основ забезпечення сталого розвитку національної економіки. Її зростаюче значення знайшло відображення і у відповідній Енергетичної стратегії України до 2030 р.", - заявив Ставицький.

Міністр зазначив, що аварії на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма Даїчі викликали не тільки перегляд існуючих міжнародних стандартів з ядерної безпеки, а й створення міжнародної договірної бази, яка гарантує високий рівень ядерної та радіаційної безпеки у всьому світі і відповідних систем аварійного реагування та готовності.

"Україна рішуче підтримує діяльність з підвищення ядерної та радіаційної безпеки, поводження з радіоактивними відходами в усьому світі. Україна, як і багатьма іншими країнами, була проведена оцінка уразливості безпеки всіх атомних електростанцій у рамках спільного проекту України - ЄС - МАГАТЕ. Було проведено 15 експертних місій, які охопили всі майданчики українських АЕС та Державний орган ядерного регулювання - Держатомрегулювання. У цих місіях взяли участь 92 експерта з 20 країн і міжнародних організацій, а також 32 співробітники МАГАТЕ", - повідомив глава Міненерговугілля.

Ставицький також заявив, що за підсумками проекту в усіх чотирьох напрямках перевірки було підтверджено відповідність більшості вимог МАГАТЕ з безпеки: "Національним регулятором ініційована комплексна програма аналізу та перегляду правил з ядерної безпеки. Урядом України затверджено план дій з підвищення культури безпеки та зв'язків з громадськістю з питань ядерної безпеки".

Нагадаємо, 19 червня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Франція зацікавлена ​​у співпраці з Україною в сфері будівництва ядерних реакторів.