ua en ru

WSJ: Порошенко і ЄС досягли попередньої угоди щодо безвізового режиму

WSJ: Порошенко і ЄС досягли попередньої угоди щодо безвізового режиму Фото: президент України Петро Порошенко

Подальші кроки, необхідні для скасування віз, будуть прийняті тільки після того, як Київ виконає всі зобов'язання

Президент України Петро Порошенко і керівництво Європейського союзу досягли попередньої угоди про надання Україні безвізового режиму. Звіт з виконання плану дій щодо лібералізації візового режиму буде опублікований у п'ятницю, 18 грудня 2015 року, повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на чиновників ЄС.

Зазначається, що після переговорів у середу між Порошенко і керівниками ЄС було укладено угоду про подальші кроки у питанні скасування віз. Ця угода вимагає підписання прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Згідно з планом, ЄС вже в п'ятницю випустить звіт про стан виконання Україною плану дій щодо лібералізації візового режиму з рекомендацією до скасування віз. Але реальні законодавчі кроки, необхідні для скасування віз, будуть прийняті ЄС тільки після того, як Київ виконає решту зобов'язань.

Вони включають в себе завершення створення Національного агентства з повернення та управління незаконно виведеними активами і зміцнення незалежності нової Антикорупційної прокуратури.

Крім того, ЄС 18 грудня випустить безвізові звіти Грузії і Косово з позитивними рекомендаціями.

Нагадаємо, президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що Україна зробила значний прогрес на шляху до лібералізації візового режиму з Європейським союзом (ЄС).