ua en ru

WiMAX-оператор FreshTel отримав у ВЕБ кредит на 155 млн дол. під заставу 100% акцій

WiMAX-оператор "Інтерпроект" (ТМ FreshTel), серед співвласників якого - Віктор Пінчук і російський бізнесмен Сулейман Керімов, отримав у ВЕБ кредит на 155 млн дол. під заставу 100% акцій, повідомляє "Комерсант-Україна".

ВЕБ відкрив для FreshTel дві кредитні лінії строком до 2019 року на 58 млн дол. і 97 млн дол. Кошти потрібні для закупівлі обладнання, проектування і будівельно-монтажних робіт мережі бездротового широкосмугового інтернету-доступу "Інтерпроект".

Джерело видання стверджує, що компанія просила два кредиту на сім років - 48 млн дол. під 7,5% річних і 102 млн дол. під 11,7% річних, пропонуючи в якості застави 100% акцій, а також майно та обладнання.

"Інтерпроект" входить в FreshTel Communications Group, яка працює в Україні через компанію "Українські новітні технології". Оператори групи надають послуги інтернет-доступу за технологією WiMAX в діапазоні 3,5 ГГц під брендом FreshTel. Співакціонером (25%) "Інтерпроекта", крім Icon Private Equity, є структури Сулеймана Керімова.

Інвестиції у FreshTel у формі кредитів ВЕБ і вкладень співвласників можуть скласти близько 215 млн дол. Це майже ті ж вкладення, про які заявляв в 2009 році колишній президент фонду Icon Private Equity Кирило Дмитрієв. Тоді на 200 млн дол. планувалося забезпечити підключення 20 млн абонентів на території РФ і України, а в разі досягнення цієї мети Дмитрієв планував вкласти ще 200 млн дол. в 2010 році. Але компанія розвивалася повільніше, ніж планувалося. За даними джерела, знайомого з бізнесом оператора, в 2011 році його абонентська база в РФ склала 12 тис. користувачів, а виручка склала трохи більше 1 млн дол.

В Україні справи FreshTel йдуть трохи краще - компанія обслуговує 36 тис. абонентів у 73 населених пунктах. Але додаткових інвестицій потребують і "Українські новітні технології". Кількість базових станцій у мережі компанії за півтора року не змінилася. Нещодавно компанія прийняла нову стратегію розвитку, вирішивши зосередитися на зональному покритті невеликих населених пунктів. Протягом наступного року кількість базових станцій FreshTel має потроїтися - за оцінками експертів, це потребуватиме близько 25 млн дол.

Отримання коштів від ВЕБ - одна з умов можливої операції з продажу російського бізнесу компанії "дочці" "Російських залізниць" - "Транстелекому". Для цієї мети компанію оцінили в 300 млн дол., чуло джерело видання на телекомунікаційному ринку. Але малоймовірно, що ця угода відбудеться в 2012 році: щоб "Транстелеком" перед "Російськими залізницями" обґрунтував ці витрати, FreshTel потрібно "створити вартість", пояснює співрозмовник газети.

Читайте також: FreshTel, вартість якої оцінена в 300 млн дол, можуть продати російському "Транстелеком"