ua en ru

FreshTel, вартість якої оцінена в 300 млн дол, можуть продати російському "Транстелеком"

Структури бізнесмена Віктора Пінчука та його російського партнера Сулеймана Керімова готуються до продажу оператора зв'язку "Інтерпроект" (бренд FreshTel). Компанія, оцінена в 300 млн дол, може дістатися російському "Транстелеком" - "дочці" "Російських залізниць", про це пише "Комерсант-Україна".

Про підготовлювану операцію по покупці FreshTel розповіло джерело, близьке до однієї зі сторін. За його словами, нещодавно закінчено due diligence WiMAX-оператора, який проводив російський "Уралсиб". Оцінка фінансового стану оператора поводилась в інтересах ТТК (на 100% належить РЖД).

Джерело в телекомунікаційній галузі чув, що вартість FreshTel при купівлі "дочкою" РЖД може скласти близько 300 млн дол "ТТК купуватиме FreshTel за умови надання Зовнішекономбанком кредиту на розвиток мережі", - відзначило джерело, знайоме з деталями переговорів. Угода якщо і відбудеться, то нескоро, обмовляється джерело, близьке до ТТК.

ТОВ "Інтерпроект" надає послуги інтернет-доступу за технологією WiMAX в діапазоні 3,5 ГГц і володіє ліцензіями на частоти по всій Росії. "Інтерпроект" є російським підрозділом FreshTelCommunications Group, яка також працює в Україну. Основний власник - фонд Icon Private Equity, інвестором якого вважається український мільярдер Віктор Пінчук. У червні 2011 року блокпакет оператора придбали структури Сулеймана Керімова.

Акціонери FreshTel ще в минулому році почали шукати гроші на розвиток компанії. Співрозмовники "Комерсант" розповідали про переговори з Зовнішекономбанком (ЗЕБ): оператор просив надати дві позики на сім років - 48 млн дол під 7,5% річних і 3,3 млрд руб.102 млн дол) під 11,7% річних, пропонуючи як заставу 100% акцій, а також майно та обладнання. Вчора в прес-службі ЗЕБ не змогли уточнити, чим закінчилися ці переговори. Але джерело, знайоме з деталями угоди, очікує, що "перший транш" надійде оператору восени. За його словами, діалог між представниками ВЕБ і FreshTel склався в тому числі й тому, що створенням WiMAX-оператора займався Кирило Дмитрієв, який є гендиректором підконтрольного ВЕБ Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ).

У 2009 році пан Дмитрієв оголошував про плани щодо інвестування у FreshTel 400 млн дол для того, щоб підключити в Росії 20 млн абонентів. Однак за підсумками 2011 року абонентська база оператора становила близько 12 тис. абонентів, а виручка - 1 млн дол Мережа активно будується, змонтовано "достатньо багато" базових станцій, на них оформляється документація, повідомив співкеруючий партнер основного акціонера оператора Icon Private Equity Сергій Корепанов. Протягом півтора року мережа буде побудована більш ніж в 300 містах, розповідав раніше гендиректор "Інтерпроект" Володимир Малявін.

В Україну компанія розвивається ще більш активно, ніж в Росії, - до середини 2011 року у неї було 36,5 тис. абонентів у Києві та передмістях. У другій половині року компанія розширила мережу ще на дев'ять населених пунктів, включаючи обласні центри - Донецьк, Суми, Житомир, Івано-Франківськ. Раніше гендиректор компанії Олена Мініч зазначала, що суттєвих коригувань планів з розвитку найближчим часом не очікується. "Ми як і раніше мають намір будувати мережу в західних, східних і центральних областях. Нас цікавлять райони, де немає якісного проводового інтернету", - пояснила вона.