ua en ru

WikiLeaks: США незадоволені торгівлею України зброєю

Україна згадується в числі країн,що проводять операції на ринку озброєння, які викликали у США невдоволення. Про це йдеться у секретних документах, що опубліковав сайт WikiLeaks, повідомляє BBC з посиланням на Guardian.

З дипломатичних депеш американських посольств випливає, що США намагалися втрутитися у понад десяток міжнародних оборудок із продажу зброї, фігурантами яких були Україна, Болгарія, Вірменія і Китай.

У випадку кожної країни наводяться конкретні приклади лобіювання США окремих урядів щодо конкретних оборудок, які викликали застереження американців. Коли мова про Україну, то, як пише Guardian, у листопаді 2009 р., коли в Києві велися переговори між Україною і США щодо нерозповсюдження зброї, помічник держсекретаря Ванн Ван Діпен висловлював невдоволення продажем Іранові техніки, яка могла бути використана для виготовлення балістичних ракет.

Американський урядовець дорікнув також Україні за те, що в серпні 2009 р. компанія Укрспецекспорт відправила у Бірму партію комплектуючих складових для бронетранспортерів, автоматичні гранатомети, протитанкові ракети точного наведення і танкові кулемети.

Ван Діпен сказав, що українську зброю продали незважаючи на запевнення, надані урядові США, в тому, що після 2008 р. Україна не експортуватиме озброєння репресивній військовій диктатурі Бірми.

Нагадаємо, 39-річний австралійський журналіст Дж.Ассанж, ідеолог прозорості урядів, створив WikiLeaks в 2006 р. Інтернет-проект став широко відомий завдяки публікації матеріалів про війну в Афганістані та Іраку, в результаті чого громадськість дізналася деякі подробиці цих кампаній, що дискредитують офіційний Вашингтон. Зокрема, у матеріалах йшлося про невиправдані жертви серед мирного населення, тортури, що застосовуються до затриманих за підозрою в тероризмі і про невдалий час низки операцій.