ua en ru

Wal-Mart може припинити співпрацю з індійським рітейлером Bharti, - джерело

Джерела в керівництві американського рітейлера Wal-Mart Stores Inc. повідомляють, що їх співпрацю з індійським партнером Bharti Enterprises "нестійкий", і обидві сторони знаходяться в пошуках кращого шляху руху вперед, передає Reuters.

Очікується, що Wal-Mart прийме рішення щодо реалізації своїх планів в Індії пізніше в жовтні, і Bharti, відповідно, прийме рішення, чи відповідають плани американського рітейлера її амбіціям.

"Ми створили франшизу в ритейлі разом з Bharti в надії на можливе вивільнення (прямих іноземних інвестицій), що дозволило б їй потенційно стати основою нашого бізнесу. Але, чесно кажучи, очікуваного нами не сталося, - повідомив глава Wal-Mart Asia Скотт Прайс в ході саміту країн Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) на Балі, Індонезія. - Це означає, що існуюча франшиза Bharti не підходить в якості основи".

Wal-Mart і Bharti співпрацюють в рамках спільного підприємства (СП) з рівними частками участі, за допомогою якого здійснюється управління магазинами Best Price Modern Wholesale в Індії, і в 2012 р. американський рітейлер називав Bharti своїм "природним партнером" при відкритті своїх магазинів в цій країні. У липні 2013 р. стало відомо, що Bharti знаходиться у пошуках виходу з СП з Wal-Mart.

Індійські власті вирішують иностарнным рітейлерам володіти 51% їх операцій в Індії вересня 2012 р., однак невизначеність політичних правил призводить до того, що жоден з іноземних рітейлерів поки не почав бізнес у цій країні.

"Не знаю, яким чином який-небудь іноземний рітейлер міг би відповідати пропонованим вимогам і, чесно кажучи, і місцеві рітейлери не відповідають законодавчим правилам", - повідомив Прайс. Найбільшою проблемою для компаній є вимога уряду щодо того, що 30% їх товарів повинні бути індійського виробництва.

Незважаючи на невизначеність у сфері роздрібних продажів, Прайс зазначив, що найбільший в світі рітейлер не планує припиняти свою діяльність в Індії і сподівається на розширення свого сегмента оптової торгівлі. "Ми не думаємо залишати Індії найближчим часом", - сказав він.

Прайс також повідомив, що Wal-Mart не має планами негайного придбання активів в Китаї, однак залишається відкритим до пошуку можливостей.

Американський рітейлер також не распоалагает планами щодо поширення своєї діяльності на Таїланд і Індонезію. У цих країнах супермаркети зустрічаються з жорстокою конкуренцією з боку місцевих базарів.