ua en ru

Стягнення пені за несвоєчасну оплату послуг ЖКГ відкладено з причини відсутності механізму її нарахування та стягнення

У місцевих органах виконавчої влади заявляють про неможливість вводити з 1 лютого пеню за несвоєчасну оплату послуг житлово-комунальних господарств (ЖКГ), оскільки держава не розробило механізм її нарахування та стягнення. Крім того, парламент не визначив ставку цієї пені. У Мінрегіонбуді планують завершити розробку методики нарахування пені до 20 лютого. Про це сьогодні пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляє видання, найближчим часом пеня за несвоєчасне внесення квартплати та оплати послуг ЖКГ нараховуватися не буде. Зараз документа, який би регламентував її розмір, не існує.

Перші рахунку на оплату послуг ЖКГ і квартплату з урахуванням пені повинні бути сформовані на початку лютого. Однак, як повідомила начальник відділу комунальних підприємств управління економіки Львівської міськради Леся Боднарськай, в розпорядженні міста до цих пір немає нормативного акту, що роз'яснює, як нараховувати пеню. "Її розмір закладений в проект Житлового кодексу (0,1% від суми боргу), однак він буде прийнятий не раніше березня", - розповіла Л.Боднарська. За словами прес-секретаря комунального підприємства "Харківські теплові мережі" Тетяни Чуйкової, в Харкові також очікують розробки механізму її справляння на державному рівні. "Як тільки цей механізм з'явиться, пеня буде нараховуватися", - повідомила Т.Чуйкова.
А в Донецьку зажадали від Кабінету міністрів додаткових роз'яснень. "Хто буде нараховувати пеню, вести облік, на який рахунок вона буде поступати - нічого цього поки не відомо. І що робити з людьми, яким місячну зарплату виплачують у два прийоми: гроші вони отримують після 25-го числа, а пеня нараховується з 20 -го", - заявив начальник головного управління благоустрою та комунального обслуговування Донецької міськради Костянтин Савінов.
У Київській міській держадміністрації вийшли із ситуації оригінальним способом, ввівши з 1 лютого диференційовані тарифи: для киян, які оплачують рахунки після 20-го числа звітного місяця, тариф буде більш високим. Голова постійної комісії Київради з питань ЖКГ Юрій Бондар ("Громадський актив Києва") вважає їх введення вимушеним: "Справляння пені за відсутності державної методики негайно викликало б протести платників і правоохоронних органів".
У прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ повідомили, що розробкою методики займається спеціально створена робоча група. Однак процес йде повільно, оскільки з 1996 р. ситуація в країні змінилася: "Зокрема, неясно, якому органу доручити нарахування пені. Це не може бути Ощадбанк, оскільки тепер оплачувати рахунку можна в багатьох банках". Тим не менш у відомстві розраховують завершити розробку методики до 20 лютого, коли закінчиться перший розрахунковий період 2011 р. За інформацією прес-служби Мінрегіонбуду, розмір пені та порядок її нарахування на законодавчому рівні будуть встановлені до прийняття Житлового кодексу шляхом внесення змін до законів.

Нагадаємо, 14 грудня 2010 р. Верховна Рада України дозволила стягувати пеню з 2011 р., скасувавши законом № 2795-VI тимчасовий мораторій на її нарахування, який був введений парламентом у листопаді 1996 р. Це було зроблено для того, щоб стимулювати громадян своєчасно розраховуватися за послуги ЖКГ. Зокрема, до листопада 1996 р., пеня нараховувалася в розмірі 0,01% за кожен день прострочення, але не вище суми заборгованості. Ця ставка визначалася постановою Кабінету міністрів, а нараховував пеню "Ощадбанк" - на той момент він був єдиним банком, які брали у громадян платежі за квартиру і послуги ЖКГ.