ua en ru

Вибух у Петербурзі: у спецслужбах РФ стверджують, що був використаний "пояс шахіда"

Вибух у Петербурзі: у спецслужбах РФ стверджують, що був використаний "пояс шахіда" Фото: вибух у Петербурзі

Оперативний співробітник ФСБ Росії заперечує припущення про те, що вибух у петербурзькому метро могли влаштувати не смертники, а праві націоналісти

Співробітники російських спецслужб стверджують, що характер пошкоджень вагона може свідчити про використання "пояса шахіда", передають "Известия".

"Якщо аналізувати те, як вигнуті двері вагонів, то можна припустити, що висота вибухового пристрою у момент детонації була на 80-120 см, об'єм вибухової речовини від 200 до 350 грамів. Опосередковано це може свідчити про смертника - вибуховий пристрій знаходився на тілі, в районі пояса", - заявив колишній співробітник російських спецпідрозділів.

Оперативний співробітник ФСБ Росії заперечує припущення про те, що вибух в петербурзькому метро могли влаштувати не смертники, а праві націоналісти. Більш вірогідною видається версія про транспортування снарядів часів Другої світової війни.

"Почерк" не їхній. Вони використовують не такі потужні заряди і не влаштовують вибухи у транспорті. Тут же заряд спрацював на рівні пояса, тобто, це міг бути смертник, або щось перевозили в рюкзаку. Наприклад, "накопали" снаряди часів війни. Але вибух був би іншим. Версії будувати рано, занадто мало інформації", - зазначив оперативний співробітник ФСБ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на станції метро "Площа повстання" знайдений саморобний вибуховий пристрій, що не розірвався.