ua en ru

Вийти з політичної кризи потрібно через діалог. - ГП "Майдан"

Спільнота Громадянська платформа "Майдан" провела в низці великих міст круглі столи для обговорення ситуації в країні та пошуку мирного шляху врегулювання конфлікту. Громадськість не може залишатися осторонь від подій, що відбуваються. Таку думку высловив координатор ГроМайдан в Одесі Сергій Дубенко.

Україна знаходиться в одному кроці від початку громадянської війни, і відповідальність за ситуацію, що склалася, поділяють в рівній мірі, як влада, так і опозиція. Обидві сторони показали свою неспроможність і нездатність до подолання тієї кризової ситуації, яка вже досягла критичного рівня і загрожує здоров'ю і безпеці громадян. До пошуку виходу з протистояння повинна підключитися третя сторона - громадянське суспільство.

Круглі столи пройшли в Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Донецьку. У заходах взяли участь представники громадських організацій, експерти, журналісти. Вони висловили впевненість у необхідності шукати шляхи мирного подолання кризи в режимі діалогу, в якому мають взяти участь як представники влади і силових структур, так і представники опозиційних партій та громадських об'єднань. "Якщо громадськість не буде залучена до процесу обговорення, результати переговорів знову матимуть характер кулуарних домовленостей, які не будуть відображати реальні інтереси українського суспільства", - підкреслив Сергій Дубенко.

За підсумками обговорення учасники круглих столів дійшли висновку, що можливими варіантами виходу з тривалої кризи є: скасування прийнятих напередодні Верховною Радою України законів, які обмежують права і свободи громадян України, що дасть українцям надію на мирне завершення громадянського протистояння, а також якнайшвидший початок переговорного процесу із залученням громадянського сектору в якості третьої сторони.

"У нас є пропозиції, як змінити ситуацію в країні, а зараз вона передреволюційна, і в будь-який момент опір тиску може перерости в напад. Крім майдану в Києві, є й інші міста. Ми виступаємо за зростання громадянської активності в Україні. Люди, а не політики, мають вирішувати, як нам жити і що робити далі", - повідомив координатор ГП "Майдан" у Харкові Дмитро Овсянкин.

Активісти руху вже почали кампанію тиску на народних депутатів, до яких звертаються з вимогою скасувати скандальні закони від 16 січня, що спровокували радикалізацію протестів. Окрім того, учасники ГП "Майдан" закликали прихильників до скрупульозного виконання цих абсурдних законів з тим, щоб довести їх до абсурду, що має призвести до їх скасування. Вони вважають, що одним із способів ненасильницького опору беззаконню влади є обвалення лавини скарг і заяв на всі державні установи.

"Прийняті закони ми вважаємо зайвими і безглуздими. Але, як законослухняні громадяни України, будемо виконувати. І всіх закликаємо суворо дотримуватися закону. Ви збираєтеся на риболовлю чи полювання великою компанією? У вас весілля або похорон? Будьте ласкаві не порушувати закон. Заздалегідь напишіть заяву в міліцію з проханням надати вам ескорт спеціальних автомобілів зі спецсигналами - як прописано в законі. Нехай чиновники на всіх рівнях самі переконаються, що закони неможливо виконати і в них немає необхідності", - заявив координатор проекту в Донецьку Кирило Сазонов.

Громадянська платформа "Майдан" ініціює проведення круглих столів у всіх обласних центрах України, результати обговорення на яких будуть спрямовані представникам делегації Майдану на переговорах між владою та опозицією. "Політичну кризу в Україні потрібно розв'язати лише мирним шляхом, як це відбувалося в нашій країні за весь час незалежності, у громадянського суспільства достатньо механізмів для цього", - підкреслюють на сайті організації.