ua en ru

Через виявлені порушення "Хмельницькгаз" припинив газопостачання майже 400 споживачам

Через виявлені порушення "Хмельницькгаз" припинив газопостачання майже 400 споживачам Фото: газовий вентиль (kmu.gov.ua)

Перевірка газівниками здійснюється щомісяця комплексно відповідно до затверджених графіків

З початку року фахівці ПАТ "Хмельницькгаз" уже провели інвентаризацію газових приладів у 89 тис. споживачів газу Хмельницької області. Спеціалісти компанії виявили 82 випадки самовільного встановлення газового обладнання та 250 несправних приладів, також 25 порушень в роботі димовентиляційної системи. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Перевірка газівниками здійснюється щомісяця комплексно відповідно до затверджених графіків. При цьому перевіряється герметичність системи газопостачання, наявність тяги у димовентиляційних каналах, а також відповідність встановлених приладів до зареєстрованих.

"Досить часто споживачі переплановують приміщення, з’єднуючи житлові кімнати з кухнями та приміщеннями, в яких працюють газові прилади, що є неприпустимим. Крім того, не перевіряють тяги, втручаються в роботу димовентиляційної системи, наражаючи на небезпеку цілий будинок чи під’їзд, - говорить головний інженер ПАТ "Хмельницькгаз" Сергій Смолінський. – Найчастіше виявлені нами порушення пов’язані з експлуатацією несправних та бувших у використанні газових приладів, їх самовільними ремонтами".

Літо – найкращий час для приведення у відповідність газових приладів та системи газопостачання. Для цього необхідно звернутися у Центри обслуговування клієнтів або газові компанії за місцем проживання. Крім того, важливо перевірити димо-вентиляційну систему.

Зазначається, що відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на балансоутримувачів чи голову ОСББ, у приватному секторі – на власників (орендарів). Саме балансоутримувач повинен перевіряти або залучити фахівців сторонніх організацій, які мають відповідні дозволи Держпраці на проведення даного виду робіт.