ua en ru

Виведення бізнесу із "тіні" може збільшити надходження до бюджету на 50-60%, - нардеп

Виведення бізнесу із "тіні" може збільшити надходження до бюджету на 50-60%, - нардеп Фото: Ніна Южаніна (Віталій Носач, РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

Влада має не збільшувати податковий тягар для "білого" бізнесу, а зменшувати обсяг "тіньового" через податкову лібералізацію.

Про це заявила народний депутат, член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

"Білі підприємства і так мають зараз величезне податкове навантаження. Треба боротися і давати інструменти для того, щоб із тіні підняти той великий пласт економіки, 40 і більше відсотків по різним даним, тіньової економіки в Україні. Всі вони мають також сплачувати податки. Ви зрозумійте, наскільки ми можемо збільшити надходження в бюджет. На 50-60%", - сказала Южаніна.

За її словами, наразі Україна має йти шляхом податкової лібералізації, а не посилення податкового тиску. Саме зменшення податків дозволить вивести економіку з тіні.

"Що породжує тіньову економіку? Найбільше - неможливість сплатити податкове навантаження на фонд заробітної плати. Бо коли треба за кожні 100 гривень заплатити 415 гривень в бюджет, то, наприклад, середній український бізнес такого податкового навантаження не витримує", - пояснила Южаніна.

Вона також нагадала, що саме такий результат дало зменшення ЄСВ у 2016 році - внаслідок зниження ставки податку майже вдвічі обсяг надходжень від нього не змінився, тобто більше підприємців почали виплачувати людям "білу" зарплату.

"Коли у 2016 році знизили ставку єдиного соціального внеску з 40 і більше відсотків, від 40 до 46, до 22%, за два роки фонд заробітної плати виріс до тих розмірів, що в абсолютній величині єдиного соціального внеску сплачували стільки ж. Чому він виріс? Тому що тоді була якраз і податкова амністія", - розповіла Южаніна.