ua en ru

Виведення зарплат з «тіні» слід почати з реформування пенсійного забезпечення та оплати праці, - Й.Вінський

Голова партії «Народна влада» Йосип Вінський вважає, що ідея запровадити адміністративну відповідальність для найманих працівників за неінформування контролюючих органів про отримання зарплати «в конвертах» можлива лише як тимчасовий захід, і лише при здійсненні системної пенсійної та зарплатної реформ.

«До питання працевлаштування причетні принаймні дві людини - роботодавець і працівник, який влаштовується на роботу. Тому потрібно розробити систему заходів адміністративного та економічного характеру, яка однаковою мірою впливатиме на обох», - зауважив Й.Вінський.

На його думку, заробітну платню заганяє в тінь, зокрема, нинішній рівень соціальних платежів і податків, які становлять 54 копійки з кожної заробленої гривні.

Політик переконаний, що для вирішення проблеми виведення заробітної плати з «тіні» слід почати з паралельного проведення пенсійної реформи та реформи оплати праці з метою стимулювання вищих легальних доходів найманих працівників.

«Кажуть, зарплата зараз в тіні. Але ж не вся зарплата, бо мінімальних 870 гривень роботодавці змушені таки платити офіційно! Інша справа, що принаймні ще стільки ж вони платять працівникові в конверті. А от якби мінімальну зарплату підняти до реальних 1,5 тис. грн, її «тінізація» одразу ж суттєво б зменшилася», - переконаний Й.Вінський.

Йосип Вінський також наголосив, що одночасно з підняттям розміру мінімальної зарплати слід впровадити кримінальну відповідальність за низький рівень оплати праці, а також врегулювати питання погодинної оплати праці.

При цьому, на думку політика, рівень мінімальної заробітної плати у різних категорій працівників повинен відрізнятися в залежності від освітньо-кваліфікаційних вимог до найманого працівника. «Буде неправильно, коли інженер отримувати ту саму мінімальну зарплату, що й прибиральниця. Тому в нього має бути інша тарифна сітка», - пояснив Й.Вінський.

Він наголосив, що лише у випадку, «якщо логіка системних заходів буде спрямована на виведення заробітної плати з тіні і скасування виплат «у конвертах», то тоді захід, пропонований податківцями, цілком можливий - але лише на короткий проміжок часу».