ua en ru

ОБ виступає за залучення США до нормандского формату

ОБ виступає за залучення США до нормандского формату Фото: Юрій Бойко

"Опоблок" закликає активізувати нормандський формат

"Опозиційний блок" пропонує залучити США до нормандского формату для вирішення конфлікту на Донбасі. Про це заявив лідер "Опоблоку" Юрій Бойко в ефірі телеканалу "112 Україна" у п'ятницю, 24 березня, йдеться в повідомленні прес-служби на сайті політсили.

"Нам необхідно домагатися безпеки на лінії зіткнення шляхом розведення сторін і введення туди "блакитних касок". Якби прислухалися до нашої пропозиції два роки тому, коли були підписані мінські угоди, то це вже давно було б зроблено", - підкреслив політик.

"Це наша земля, це нам потрібен мир, і ми повинні стукати в усі двері і проявляти ініціативу", - додав Бойко.

Політик також засудив рішення РНБО про блокування торгівлі з тимчасово непідконтрольними територіями. "Цим рішенням практично відокремили ці території, а їх жителі після цього відчули себе непотрібними Україні", - сказав парламентарій.

Говорячи про відновлення територіальної цілісності після конфлікту, Бойко зазначив, що це "дуже складний і важкий процес".

"Але це можливо. США змогли відновити єдність країни після чотирьох років громадянської війни 1861-1865 рр., коли загинуло понад 600 тис. чоловік. Вони крок за кроком долали протиріччя і домовлялися", - додав політик.

Відзначимо, "нормандська четвірка" або "нормандський формат" — це дипломатична група високопоставлених представників Німеччини, Росії, України та Франції щодо врегулюванню ситуації на Донбасі і виконання мінських угод.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Володимир Гройсман раніше заявив, що учасники блокади Донбасу посилили залежність України від Російської Федерації. За даними міністра фінансів України Олександра Данилюка, збиток від офіційної транспортної блокади Донбасу може скласти до 2,5% валового внутрішнього продукту України.