ua en ru

Вищий адмінсуд визнав незаконність банкрутства банку "Хрещатик"

Вищий адмінсуд визнав незаконність банкрутства банку "Хрещатик" Фото: ВАСУ призал незаконність банкрутства банку "Хрещатик" (РБК-Україна)

Суд визнав незаконним рішення Нацбанку

Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) підтвердив незаконність рішення Національного банку україни про віднесення банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних. Про це йдеться у рішенні суду від 20 липня 2017 року.

На підставі наданих позивачами та відповідачем документів, суд констатував, що НБУ передчасно та необґрунтовано визнав банк "Хрещатик" неплатоспроможним, оскільки 4 квітня 2016 року НБУ банк відніс до проблемним на 180 днів, а вже 5 квітня - до неплатоспроможним.

При цьому НБУ мотивував своє рішення тим, що банк не досяг нормативу адекватності капіталу, хоча раніше дозволив банкам його порушувати, якщо на докапіталізацію потрібно невеликий відрізок часу.

У зв'язку з цим ВАСУ вирішив залишити без змін постанову Окружного адмінсуду Києва від 19 січня та постанову Київського апеляційного адмінсуду від 20 квітня, яким було задоволено позов благодійної організації "Благодійний фонд "Богдана Гаврилишина", благодійного фонду "Енергетичний центр. Люндина", ТОВ "Сіріус-1" та визнано протиправним і скасовано постанову НБУ №234 від 5 квітня 2016 року про віднесення банку "Хрещатик" до категорії неплатоспроможних.

Нагадаємо, поліція встановила причетних до заволодіння 50 млн гривень вкладів банку "Хрещатик".

5 квітня 2016 року Національний банк визнав неплатоспроможним банк "Хрещатик".

Процедура ліквідації банку, розпочата 6 червня 2016 року і триватиме по 5 червня 2018 року включно.