ua en ru

Вищий адмінсуд Болгарії дозволив компанії "Лукойл" продовжити роботу на НПЗ в Бургасі

Вищий адміністративний суд Болгарії виніс рішення у справі про податкову суперечку між митними органами країни і компанією "Лукойл". Згідно з вердиктом суду, російська компанія може продовжувати роботу на нафтопереробному заводі (НПЗ) "Нафтохім" в м.Бургасі, принаймні до того моменту, поки не буде вирішено питання про законність відкликання її ліцензії, передає Reuters. Наступні слухання призначене на 31 серпня 2011 р. На думку експертів, з урахуванням тривалості діловодства це може означати безперебійну роботу заводу як мінімум до кінця 2011 р.

Нагадаємо, в липні 2011 р. митна служба Болгарії провела на НПЗ "Лукойл Нафтохім Бургас" планову перевірку на предмет дотримання положень прийнятого в 2010 р. закону про акцизи і податкові платежі відносно обліку продукції. Згідно з нормативними актами країни, на НПЗ необхідно було встановити вимірювальні прилади обліку виробленого і проданого палива, інтегровані з митною системою контролю, які в онлайн режимі будуть передавати відомству всі необхідні дані для розрахунку податкових зборів. За результатами інспекційної перевірки митна служба повідомила про відсутність на НПЗ необхідного устаткування і відкликала ліцензію на роботу в режимі податкового складу у резервуарному парку НПЗ "Нафтохім", що фактично означало заборону на реалізацію палива. Після цього завод приступив до поступового згортання виробництва. В "Лукойл" тоді заявили, що термін виконання рішення є "нереальним".

Адміністративний суд Софії 1 серпня 2011 р. припинив дію рішення Митної служби республіки про відкликання ліцензії у НПЗ "Нафтохім". Таким чином, суд дозволив відновити відвантаження палива з заводу. Суд, зокрема, керувався наявністю у "Лукойл" діючих контрактів на поставку палива численним клієнтам, у тому числі болгарським держкомпаніям. Митне управління не погодилося з цими доказами і на наступний день подало апеляцію на рішення адміністративного суду. В даний час НПЗ працює в нормальному режимі, але під безпосереднім наглядом митних інспекторів.

НПЗ "Нафтохім" є єдиним постачальником палива для аеропорту м.Бургаса, на підприємстві працюють 6 тис. осіб. Потужність переробки становить 142 тис. бар. нафти в добу. При цьому податкові надходження з даного підприємства становлять 13% від суми всіх податкових зборів бюджету Болгарії.