ua en ru

Випуск ядерного палива в Україні разом з "ТВЕЛом" посилить енергетичний монополізм Росії, - експерт

Рішення про вибір російської корпорації "ТВЕЛ" в якості партнера для будівництва заводу з фабрикації ядерного палива в Україні посилює енергетичний монополізм Росії на українському ринку. Таку думку висловив РБК-Україна незалежний експерт, колишній представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

"Я ще півроку тому передбачив цю ситуацію, в даних політичних реаліях це очікуваний результат", - сказав він.

На думку експерта, міжвідомча робоча група при Мінпаливенерго "просто формалізувала домовленості в ядерній сфері між Україною і Росією, які досягалися в 2008-2009 рр. і в 2010 р.".
"Тут ми стали свідками практично єдиної позиції минулого уряду Юлії Тимошенко і нинішнього Кабінету міністрів Миколи Азарова", - відзначив Б.Соколовський.

"Я вважаю таке рішення невигідним для України: це ще більше посилює нашу залежність", - підкреслив фахівець.

На його думку, великий мінус у підсумках конкурсу є і для росіян.
"Росія, отримавши без конкурентний величезний ринок України, втратить стимули для розвитку технології, що погано для ядерної енергетики", - впевнений Б.Соколовський.

"Російські технології гарні за критеріями 50-60-х років минулого століття, але світ пішов вперед, і в нас були кращі пропозиції", - додав він.

Б.Соколовський не виключає, що умови конкурсу виписали так, що компанії Westinghouse (США) було складніше їх виконати. У той же час він вважає американське паливо кращим.
"Я оцінюю їх (пропозиції Westinghouse) як набагато кращі, тому що це паливо перспективніше і досконаліше", - відзначив експерт.

За його словами, "вартість тепловиділяючих зборок Westinghouse в перерахунку на потужність така ж або навіть нижча за російську при більш високих інших параметрах".
"Таким чином, ми обмежили себе в нормальному технологічному розвитку в ядерній галузі", - підбив підсумок Б.Соколовський.