ua en ru

Виплати 50 млрд дол. у справі "ЮКОСа" не закладено до бюджету РФ на 2015 р

Виплати 50 млрд дол. у справі "ЮКОСа" не закладено до бюджету РФ на 2015 р

Закон про федеральний бюджет РФ за 2015 р. не передбачає витрати на оплату трьом власникам НК "ЮКОС" 50 млрд дол., а також 65 млн дол. судових витрат за рішенням Третейського суду в Гаазі. Про це повідомляють російські "Ведомости" з посиланням на джерело в уряді.

Зазначимо, суд в Гаазі ухвалив рішення про те, що Росія повинна була виплатити акціонерам "ЮКОСа" - Hulley Enterprises Limited (Кіпр), Yukos Universal Limited (острів Мен) і Veteran Petroleum (Кіпр) - компенсацію і судові витрати до 15 січня 2015 р. З 15 січня на невиплачену суму починають нараховуватися відсотки за ставкою, яка визначається виходячи із прибутковості 10-річних казначейських паперів США. Поточна прибутковість цих паперів - 1,89%.

Раніше російська сторона оголосила, що рішення Третейського суду у справі "ЮКОСа" буде оскаржено.

У листопаді 2014 року до Постійної палати третейського суду надійшла заява РФ про визнання недійсним рішення суду, проте подача апеляції, як зазначає видання, не дає права на невиплату боргу. У законі про федеральний бюджет за 2015 р. такі витрати (на виплату компенсації, - ред.) не передбачені, з юридичної точки зору це може означати тільки одне: Росія не визнає основний борг, відповідно, відсотки теж не визнаються.

У липні 2014 року, розглянувши позов колишніх власників "ЮКОСа", Гаазький третейський суд постановив, що Росія порушила Енергетичну хартію і де-факто експропріювала нафтову компанію у її законних власників. Позивачам була присуджена компенсація в розмірі 50 млрд дол. Судовий розгляд тривав майже 10 років, спочатку позивачі вимагали компенсацію у 114 млрд дол.

Влітку 2014 р. ще одна міжнародна судова інстанція - Європейський суд з прав людини - винесла рішення на користь екс-акціонерів "ЮКОСа" і зобов'язала РФ виплатити їм 1,86 млрд євро у якості компенсації. Це судове рішення російська сторона офіційно оскаржила наприкінці жовтня.

Зауважимо також, що у вересні минулого року екс-глава ЮКОСа Михайло Ходорковський в інтерв'ю Le Monde заявив, що розглядає для себе можливість стати Президентом Росії, якщо це буде потрібно для подолання кризи в РФ.