ua en ru

Вихід Забзалюка з БЮТБ свідчить про перехід розколу у фракції в публічну фазу, - експерт

Вихід політичного важкоатлета Забзалюка з фракції БЮТБ свідчить про те, що латентний розкол в середовищі "біло-серцевих" перейшов у публічну фазу. Про це РБК-Україна заявив директор Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум" Валерій Димов.
"Цікаво, що ще три дні тому Юлія Тимошенко опублікувала в ЗМІ відкритий лист, в якому назвала інформацію про розкол у свій партії "цинічними провокаціями". Проте сьогоднішній вихід Забзалюка з фракції змушує замислитися над ступенем об'єктивності таких тверджень лідера "Батьківщини" - зазначив політолог.
"До речі, - додав він, - якщо проаналізувати голосування фракції за закон про вибори народних депутатів, яке відбулося в парламенті 17 листопада і завдало бютівцям дуже хворобливий репутаційний удар, то розкол, від якого відхрещуються Юлія Володимирівна, видно як на долоні. З 103 депутатів фракції 62 проголосували "за". Серед них - і Роман Забзалюк. А подальші заяви бютівців, що вони, мовляв, голосували, вибираючи з двох зол менше, а зовсім не досягнувши консенсусу з владою в цьому питанні, виглядало як виправдання хлопчиська, який школяра".
Аналітик відзначив, що "першим серйозним сигналом про те, що не все так добре в "бютівському королівстві" стала відставка Івана Кириленка - одного з найбільш яскравих лідерів цієї політичної сили з посади керівника фракції".
"Сьогоднішня заява Забзалюка ще раз підтверджує - БЮТ залишають найсильніші і авторитетні бійці в партії", - підкреслив Валерій Димов.
"Роман Забзалюк - незмінна "права рука" нинішнього керівника фракції Андрія Кожем'якіна, сам обіймав посаду заступника голови фракції, входив в дуже вузьке коло бютівців, які мали прямий контакт з Юлією Володимирівною - розповів політолог, - Крім того, Роман Омелянович з моменту створення партії "Батьківщина", був одним з найяскравіших і найактивніших її організаторів. З 1999 року беззмінний керівник обласної організації во "Батьківщина" у Миколаївській області, обирався до складу президії політради партії, трохи пізніше був обраний головою центральної ревізійної комісії во "Батьківщина". Був засновником і редактором партійної газети "Наша Батьківщина", яка виходила на Миколаївщині".
"Протягом двох скликань ВР - п'ятого і шостого - працює в Комітеті боротьби з організованою злочинністю і корупцією. У свій час був учасником бойових дій в Афганістані, нагороджений Орденом Червоної Зірки. Тобто, особистість дійсно неабияка, значна та авторитетна", - зазначив Димів.
"Тому зараз, - зазначив він, - інтрига буде розгортатися навколо того, "під кого" Забзалюк вийшов з БЮТ. Чи піде він до "регіоналів", залишиться позафракційним, або задасться амбітними планами створити власну депутатську групу. Енергії і політичної ваги для такого кроку у Забзалюка вистачить".
Димів також зазначив, що "серед двадцяти п'яти позафракційних нардепів знайдеться чимало охочих, щоб Забзалюк очолив ще одне депутатське об'єднання". "У нього дуже вагомий організаторський досвід, хороші зв'язки і незаплямована політична біографія. Таких цінних "бійців" в парламенті, насправді, трохи, а тому його політичні акції зараз швидко йдуть вгору", - підсумував політолог.