ua en ru

Виїзне засідання на Банковій - це заклик до опозиції розблокувати роботу ВР, - експерт

Виїзним засіданням на вул. Банкову, 6/8, більшість Верховної Ради закликала опозицію розблокувати роботу парламенту, вважає директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

«Регіонали, які без проблем виграють вибори, навіть якщо Президент розпустить Раду, мають стабільну більшість. І вони в цьому випадку самі пішли на компроміс. Так, перехід на Банкову - це пошук компромісу, заклик - давайте почнемо працювати. Сьогодні регламент дозволяє виїзне засідання, так що ніяких проблем тут немає», - сказав експерт.

На його думку, виїзне засідання, яке стало сюрпризом для опозиції, може змусити її розблокувати парламентську трибуну. «Що стосується опозиції, то вони цього не чекали. А оскільки виїзне засідання стало для них сюрпризом, то можна очікувати, що вони обдумають ситуацію і підуть на помірні зважені компроміси. Хоча б візьмуть на себе зобов'язання в майбутньому не блокувати парламент. Проблема ж не в тому, що не ставлять на голосування їхні ініціативи. Це все можливо: хочете недовіру уряду або скасування пенсійної реформи - голосуйте. Більшість свої законопроекти ставить на голосування. А опозиція крім безглуздих вимог, таких як «будемо голосувати за скасування пенсійної реформи», нічого не робить. Навіть, якби вони знайшли 226 голосів, то глава держави закон не підписав би. А 300 голосів вони в житті не знайдуть. Їх вимоги не мають шансів бути реалізованими», - зазначив Погребинський.

Він також вважає, що заява лідера «Батьківщини» Арсенія Яценюка про «альтернативну Раду» свідчить про необхідність зміни лідера фракції. «Це взагалі клоунада! Ну, яка може бути «альтернативна Рада» у меншості?! Просто Яценюк вийшов за рівень компетентності, який говорить, відповідає людина своєї посади або він не може себе адекватно вести. Не дарма антирейтинги Яценюка зашкалюють, а в самій «Батьківщині» все частіше говорять про необхідність зміни лідера. Я не виключаю, що це може статися до літніх канікул», - резюмував політолог.