ua en ru

Видачу ліцензій на розробку родовищ літію і нафти ГПУ оскаржила в суді

Видачу ліцензій на розробку родовищ літію і нафти ГПУ оскаржила в суді Фото: Юрій Луценко (facebook.com/gp.gov.ua)

Після Майдану на аукціонах було видано 43 спецдозволи на ресурси, а без аукціонів - 679

Видачу ліцензій Державною службою геології та надр України на розробку родовищ літію і нафти в Донецькій і Полтавській областях Генеральна прокуратура України (ГПУ) оскаржила в судовому порядку. Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Генпрокурор повідомив, що після Майдану на аукціонах було видано 43 спецдозволу на ресурси. Без аукціонів - цілих 679.

"Останні скандали стосувалися видачі ліцензій на розробку родовищ літію і нафти. Літію - в Донецькій і нафти - в Полтавській області. Прокуратура подала в суд на розрив цих рішень Держгеонадр, незалежно від прізвищ, які стоять за цими рішеннями", - зазначив Луценко.

Він додав, що необхідно опублікувати відкритий реєстр усіх виданих раніше ліцензій, доручити перевірити цей список і надалі конкурсні процедури повинні проводитися відкрито.

Нагадаємо, в квітні 2018 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман звернувся до ГПУ і Спеціалізованої антикорупційної прокуратурі (САП) перевірити інформацію про надання дозволів на розробку родовища літію без конкурсу.

Раніше в розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом" повідомлялося, що пов'язана з оточенням нардепа Ігоря Кононенка і міністра енергетики Ігоря Насалика компанія "Петро-Конслатинг" нібито поза конкурсом отримала спеціальний дозвіл на розробку 14 млн тонн літієвої руди.

У березні 2018 року Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження за фактом можливого зловживання службовим становищем чиновниками Державної служби геології та надр України. Так, маловідома фірма "Аркона Газ-Енергія" без аукціону отримала спецдозвіл на видобуток газу в Полтавській області на 20 років. Право видобувати газ на перспективному родовищі варто фірмі 3,8 млн гривень.

За інформацією напівдержавної компанії ПАТ "Укрнафта", яка також брала участь в аукціоні, такий спецдозвіл коштує мінімум в 10 разів більше. "Укрнафта" була готова заплатити 45 млн гривень, однак в Держгеонадрах компанії відмовили, пославшись на невідповідності в документах "Укрнафти".