ua en ru

Вибори до Ради на Донбасі можуть відбутися тільки в районах, підконтрольних українській владі, - Турчинов

В Донецькій та Луганській областях вибори до Верховної Ради України, які заплановані на 26 жовтня 2014 р., можуть відбутися тільки в тих районах, які контролюються українською владою.

В Донецькій та Луганській областях вибори до Верховної Ради України, які заплановані на 26 жовтня 2014 р., можуть відбутися тільки в тих районах, які контролюються українською владою. Про це заявив голова Верховної Ради України Олександр Турчинов сьогодні на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"На моє переконання, реально вибори можуть відбутися тільки в тих районах і містах, які контролюються сьогодні українською владою і українськими військовими, де ми можемо забезпечити право наших громадян на вільне волевиявлення для того, щоб не було це під тиском, щоб це не було залякуванням за допомогою зброї. Більш того, ми повинні розуміти, що вибори повинні проходити чесно, прозоро, демократично. Під час виборчого процесу повинні бути присутні як члени комісій, так і спостерігачі. Це ми можемо забезпечити виключно на тій території, яка сьогодні контрольована нашими військовими і там де є українська влада", - сказав Турчинов.

Він також додав, що проведення виборів на території, підконтрольній бойовиками, призведе до їхньої фальсифікації.

"Що стосується тимчасово окупованих міст і районів, то я переконаний, що поки вони під окупацією, то там не можуть проводитись вибори, це буде фарс, фальшування і спроба легалізувати вбивць, терористів для того щоби фактично дискредитувати сам виборчий процес", - заявив спікер.

Нагадаємо, позачергові вибори у Верховну Раду призначені на 26 жовтня 2014 р. П станом на 29 вересня 2014 р. Центральна виборча комісія зареєструвала вже 6273 кандидата в народні депутати.

У той же час, народні депутати України призначили місцеві вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей, які отримають особливий статус, на 7 грудня 2014 р.