ua en ru

Вибори президента Австрії: голоси розділилися приблизно порівну

Вибори президента Австрії: голоси розділилися приблизно порівну Фото: Норберт Гофер і Александер Ван дер Беллен

Усе вирішать 14% виборців, які проголосували поштою

За результатами попереднього підрахунку голосів на президентських виборах в Австрії 22 травня, обидва кандидати набирають приблизно рівну кількість голосів. Про це повідомляє DW.

За даними дослідження соціологічного інституту SORA на замовлення телеканалу ORF, на основі підрахунку двох третин бюлетенів спостерігалося незначне лідерство кандидата від правопопулістської Австрійської партії свободи (АПС) Норберта Гофера - 50,1% голосів проти 49,9% у його суперника - 72-річного колишнього лідера Зелених Александера Ван дер Беллена.


Утім, за даними на основі підрахунку понад 70% голосів перевагу мав уже Ван дер Беллен. Зазначено, що 14% виборців із 6,4 мільйона тих, хто має право голосу, вирішили проголосувати поштою. Їхні бюлетені будуть опрацьовані у понеділок, 23 травня, і саме ці голоси можуть вирішити долю виборів.

Як відомо, кандидати, яких підтримували дві найбільші партії країни - соціал-демократи та консерватори, зійшли з дистанції ще в 1-му турі виборів минулого місяця. Таким чином, уперше з часів Другої світової війни на президентських виборах в Австрії може перемогти правий популіст, що відображає глибоке розчарування виборців у політичному істеблішменті країни.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що сьогодні, 22 травня, в Австрії розпочався другий тур виборів президента, де чудову нагоду перемогти має проросійський кандидат Норберт Гофер.