ua en ru

Вибори в Грузії 2016: рейтинг партій і прогноз

Вибори в Грузії 2016: рейтинг партій і прогноз Фото: вибори в парламент Грузії 8 жовтня

Згідно з передвиборчим пронгнозом до Парламенту Грузії пройдуть дві партії

8 жовтня відбудуться парламентські вибори в Грузії 2016. Рейтинг партій і прогноз результатів майбутнього голосування на РБК-Україна.

Прогноз виборів в Грузії - хто бере участь у виборчій гонці

Вибори в грузинський однопалатний Парламент проходять раз в 4 роки. У 2016 році про свій намір взяти участь у виборах заявило 64 партії. Державна ЦВК допустила до виборів 19 партій і 6 виборчих блоків. 77 депутатів мають бути обрані за партійними списками і ще 73 - по одномандатних округах. Депутатські крісла отримають ті партії, які зможуть подолати 5% бар'єр голосування.

Председатель "Грузинской мечты" Георгий Квирикашвили и кандидаты в депутаты от правящей коалицииФото: Голова "Грузинської мрії" Георгій Квірікашвілі і кандидати в депутати від правлячої коаліції

Переобратися на другий термін в Парламент має намір коаліція "Грузинська мрія - Демократична Грузія" на чолі з прем'єр-міністром, в опозиції до неї - "Єдиний національний рух" (неформальним лідером якої називають Михайла Саакашвілі), "Наша Грузія - Вільні демократи", Лейбористська партія Грузії, "Об'єднане демократичний рух", "Альянс патріотів", блок "Держава для народу" та інші партії.

Вибори в Грузії: рейтинг лідерів

Соціологічне опитування про передбачувані результати виборів в Грузії 2016 з 12 по 25 вересня провела компанія GFK. Відповідно до думки респондентів у Парламент пройдуть лише дві політичні сили: чинна коаліція "Грузинська мрія", очолювана Георгієм Квірікашвілі і заснована Михайлом Саакашвілі партія "Єдиний національний рух", лідером якої на даний момент є Давид Бакрадзе.

Михайло Саакашвілі і Давид БакрадзеФото: Михайло Саакашвілі і Давид Бакрадзе

Вибори в Грузії 2016: прогноз голосування

Як повідомляє Кавказ.Online, за результатами останнього дослідження, замовленого державним телеканалом "Руставі-2", симпатії опитаних розподілилися наступним чином:

  • Блок "Єдиний національний рух" (партії "ЕНД" і "Європейська Грузія") - 26%
  • Партія "Грузинська мрія - Демократична Грузія" - 25,4%
  • "Лейбористська партія Грузії" - 3,8%
  • Партія "Вільні демократи" - 3,6%,
  • Партія "Держава для народу" - 2,6%.
  • Партія "Альянс патріотів" - 1,5%
  • Блок "Демократичний рух" - 1,5%.

Таким чином, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі може знову повернутися в уряд.

Однак, за даними останніх соціологічних опитувань багато виборців ще не визначилися, за кого голосуватимуть. Тому передбачити, хто буде лідирувати в Грузії на парламентських виборах 2016, складно. Голосування відбудеться 8 жовтня з 08:00 до 20:00.