ua en ru

Вибори у Франції: консерватор Фійон лідирує на праймеріз "республіканців"

Вибори у Франції: консерватор Фійон лідирує на праймеріз "республіканців" Фото: Франсуа Фійон значно випереджає Алена Жюппе

Він має високі шанси обійти свого опонента в другому турі попередніх виборів

Колишній прем'єр-міністр Франсуа Фійон має високі шанси обійти свого опонента - іншого екс-прем'єра Алена Жюппе у другому турі праймеріз (попередніх виборів) серед французьких "республіканців". Про це свідчать дані підрахунку бюлетенів на понад половині дільниць після голосування на праймеріз 27 листопада, передає DW.

Зазначено, що Фійон набирає 68,4% голосів, Жюппе - 31,6%. Наразі підрахунок ще триває. Загалом у голосуванні взяли участь понад 4,2 мільйони осіб.

Як відомо, у своїй кампанії Фійон спирається на більш консервативний електорат, виступає проти одностатевих шлюбів та за лібералізацію економіки, тоді як Жюппе підтримують виборці, які тяжіють до центру.

Повідомляється, що в ході дебатів консерваторів на праймеріз ішлося також про зовнішню політику, зокрема щодо Росії. Якщо Жюппе виступав за збереження санкцій щодо РФ, то Фійон висловився за їхнє скасування.

За словами Фійона, санкційна політика Заходу "провалилась" і не дала нічого, крім розвалу європейських фермерів". Він також заявив про відповідальність Києва за розпалювання конфлікту на Сході України та наголосив, що готовий до співпраці з РФ щодо Сирії.

Своєю чергою Жюппе виступав проти зближення з Володимиром Путіним, який "не припиняє говорити про "холодну війну". У випадку перемоги Жюппе обіцяв наполягати на виконанні Росією мінських домовленостей та неприйнятності анексії українського Криму.

Нагадаємо, раніше президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що парламентські вибори в Німеччині та вибори президента Франції, які відбудуться у 2017 році, не несуть загрозу майбутньому Європейського Союзу.