ua en ru

Вибори 2019: другий тур

Вибори 2019: другий тур Колаж РБК-Україна

У другий тур виборів 2019 вийшли Порошенко та Зеленський

Другий тур виборів 2019 запланований на 21 квітня. Він проводиться оскільки в ході першого туру жоден з кандидатів не набрав більше половини голосів виборців. Детальніше про підготовку і проведення другого туру президентських виборів - в матеріалі РБК-Україна.

Перший тур виборів президента відбулися в Україні 31 березня. На пост глави держави свої кандидатури висунули 39 претендентів. Для того, щоб перемогти, кандидат повинен був отримати більшість голосів виборців (50% + 1 голос). Оскільки жоден з них не зміг набрати таку кількість голосів, законом України "Про вибори президента" передбачено повторне голосування, тобто другий тур. Він призначається на третю неділю після дня виборів. В ході президентських виборів 2019 другий тур буде проведено 21 квітня.

18 квітня

16:25 Група "Рейтинг" оприлюднила дані останнього соцопитування перед другим туром вибором. Згідно з дослідженням, Володимира Зеленського підтримують 51,8% виборців, а Петра Порошенка - 19%. З завтрашнього дня публікація та розповсюдження результатів опитувань щодо виборів в Україні заборонена.

Вибори 2019: другий тур

17 квітня

17:36 Представник Порошенка звернувся до Центрвиборчкому з проханням перенести на годину час проведення дебатів на "Суспільному" (на 21:00), щоб кандидати мали можливість дістатися до студії після зустрічі на стадіоні. У свою чергу, представник Зеленського заявив, що в цьому немає необхідності і дебатами є зустріч кандидатів на НСК.

Як очікується, ЦВК прийме рішення по дебатам завтра, 18 квітня, о 12:00.

09:54 Володимир Зеленський записав ще одне відеозвернення, в якому оголосив про початок розповсюдження квитків на дебати на НСК "Олімпійський" 19 квітня. За словами Зеленського, дебати відбудуться о 19:00.

Дебати!!!

Дебати з приводу дебатів! Вже відкрита можливість зареєструватися на найголовнішу подію країни! Доступні безкоштовні квитки у фан-зону в центрі стадіону: https://debaty2019.org.ua/ Бронюйте негайно! Отримуйте електронний квиток на пошту. На одну людину можна зареєструвати лише 2 безкоштовні квитки. Не дамо нас розділити!!!

Опубліковано Команда Зеленського Вівторок, 16 квітня 2019 р.

Як відомо, на даний момент сторони продовжують обговорення організації дебатів. Штаби Порошенка і Зеленського вже підписали тристоронню угоду з НСК щодо дебатів.

Вибори 2019: другий тур

Фото: скріншот debaty2019.org.ua

09:49 Як повідомила глава Центрвиборчкому Тетяна Сліпачук, місце голосування перед другим туром виборів змінили 325 604 особи, що на 9 879 більше, ніж перед першим туром.

Вибори 2019: другий тур

09:45 За даними опитування, проведеного КМІС 9-14 квітня, Володимир Зеленський залишається лідером президентських перегонів. За Зеленського мають намір проголосувати 48,4% респондентів, тоді як діючого президента Петра Порошенка підтримують 17% респондентів.

Вибори 2019: другий тур

12 квітня

17:07 Увечері 11 квітня Петро Порошенко взяв участь у політичному ток-шоу "Право на владу". Як заявив сам Порошенко, він очікував, що і його оппонент Володимир Зеленський також приїде в студію для проведення дебатів. Разом з тим, Зеленський на момент ефіру вже був в Парижі, де у нього запланована зустріч з президентом Франції. Журналісти зв'язалися з Зеленським і в прямому ефірі Порошенко і Зеленський поговорили за допомогою телефонного зв'язку. Зеленський заявив, що приїде на дебати на НСК "Олімпійський" 19 квітня і після словесної перепалки з Порошенком кинув трубку.

Сьогодні, 12 квітня, Петро Порошенко провів у Німеччині зустріч з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Після зустрічі вони провели спільний брифінг, в ході якого Порошенко, зокрема, прокоментував вчорашню розмову із Зеленським.

"Я впевнений, що ті, хто дивився цю передачу, самі все бачили і самі здатні зробити висновки. Я переконаний, що вони їх зробили і дали відповідну оцінку", - заявив Порошенко.

Відзначимо, сьогодні вдень у Зеленського була запланована зустріч з президентом Франції Емманюелем Макроном. Крім того, після зустрічі з Меркель, Порошенко також відправився в Париж на зустріч з Макроном.

11:14 Для зміни місця голосування у другому турі виборів залишилося 4 дні. Станом на ранок 12 квітня місце голосування вже змінили 156 618 виборців.

Вибори 2019: другий тур

11 квітня

11:40 Соціологи провели опитування по другому туру виборів. Згідно з дослідженням, лідером президентської гонки залишається Володимир Зеленський. Так, дані опитування, проведеного 5-10 квітня, свідчать про те, що 51% респондентів має намір у другому турі віддати свій голос за Зеленського, а 21% - за Петра Порошенка, ще 18% не визначилися і 10% не мають наміру голосувати.

Вибори 2019: другий тур

10 квітня

17:45 Центрвиборчком затвердив розподіл коштів, виділених з держбюджету на вибори на загальну суму більш ніж 2,3 млрд гривень.

17:38 Переселенці з Криму і Донбасу, а також громадяни України, які бажають змінити місце голосування на виборах 2019 повинні звернутися до органів Державного реєстру виборців з відповідною заявою до 15 квітня включно. Органи Держреєстру виборців до закінчення терміну працюватимуть без вихідних.

Вибори 2019: другий тур

Фото: РБК-Україна

10:15 Центрвиборчком 9 квітня відмінив реєстрацію 4 офіційних спостерігачів на виборах від міжнародної організації CANADEM. Крім того, вчора до ЦВК звернувся головний рабин України і Києва Моше Реувен Асман з проханням продовжити роботу деяких виборчих дільниць 21 квітня.

9 квітня

17:23 Під офісом штабу Зеленського в Києві зібрався мітинг.

Фото: мітинг під офісом Зеленського (РБК-Україна)

У Зеленського заявили, що їм невідомо з якою метою під станами офісу штабу зібралися люди.

Опубліковано Команда Зеленського Вівторок, 9 квітня 2019 р.

11:48 КВУ закликає громадян, які хочуть проголосувати в другому турі виборів 2019 не за пропискою, не зволікати зі зміною місця голосування. Зокрема, в КВУ нагадали, що для цього необхідно не пізніше, ніж за п'ять днів до виборів (до 15 квітня включно) звернутися із заявою в органи Держреєстру виборців.

8 квітня

13:27 Представники Міністерства внутрішніх справ України дали брифінг про забезпечення правопорядку під час другого туру виборів президента України.

"З 1 квітня і до сьогоднішнього дня зафіксовано 533 звернення громадян, які стосувалися різних форм порушень. Значна частина - це інерція дня виборів. І за цими зверненнями у нас розпочато 42 кримінальних провадження і складено 29 адміністративних протоколів", - повідомив радник глави МВС Іван Варченко, говорячи про результати роботи МВС після першого туру виборів.

Говорячи про повторне голосування він зазначив, що політична нейтральність щодо кандидатів буде дотримуватися з боку системи внутрішних справ.

"Стосовно обох кандидатів, які вийшли на повторне голосування, буде дотримуватися політична нейтральність з боку системи Міністерства внутрішніх справ, так само як права, свободи кожного з кандидатів будуть забезпечені під час агітаційної кампанії перед повторним голосуванням, так і в день голосування, і після нього ", - заявив Варченко.

Відзначимо, протягом семи днів після виборів Центрвиборчком підраховував голоси виборців, обробляв протоколи і в неділю, 7 квітня, були оголошені офіційні результати виборів 2019.

Відповідно до підрахунків ЦВК, лідерами президентських перегонів стали Володимир Зеленський (30,24% голосів), Петро Порошенко (15,95% голосів), а Юлія Тимошенко з підтримкою 13,40% виборців посіла третє місце.

Також 7 квітня було оголошено про проведення повторного голосування, яке призначено на 21 квітня.

Відзначимо, напередодні повторного голосування законом передбачено проведення дебатів кандидатів у президенти, які повинні відбутися 19 квітня. Питання проведення дебатів першим підняв Петро Порошенко ще 31 березня відразу після оголошення даних екзит-полів. Пізніше Володимир Зеленський погодився на дебати, але не в телестудії, а на НСК "Олімпійський". Порошенко, в свою чергу, погодився на пропозицію Зеленського про дебати на стадіоні. Після цього стало питання про дату проведення зустрічі кандидатів. Так, Порошенко сказав, що буде чекати Зеленського на НСК 14 квітня, а Зеленський, в свою чергу, назвав 19 квітня датою дебатів. У відповідь на це в БПП заявили, що Порошенко чекає Зеленського на дебати і 14, і 19 квітня.

У ЦВК заявили, що дебати повинні пройти в студії "суспільности" 19 квітня.

31 березня

23:13 Дані другого екзит-полу вже відомі. Цифри свідчать про те, що до другого туру виходять Володимир Зеленський і Петро Порошенко.

Вибори 2019: другий тур

Результати екзит-полів за станом на 20:00:

Вибори 2019: другий тур

22:50 Як показують результати Національного екзит-полу станом на 18:00, жоден з кандидатів не набирає більшості голосів виборців. Тому другий тур відбудеться. Судячи з цифр, в ході повторного голосування 21 квітня швидше за все зустрінуться Володимир Зеленський і Петро Порошенко.

В цілому результати екзит-полу виглядають так:

  • Володимир Зеленський - 30,4%
  • Петро Порошенко - 17,8%
  • Юлія Тимошенко - 14,2%
  • Юрій Бойко - 9,8%
  • Анатолій Гриценко - 7,1%
  • Ігор Смешко - 6.4%
  • Олег Ляшко - 4.8%
  • Олександр Вілкул - 4.0%
  • Руслан Кошулинський - 1.8%.

Всі інші кандідатіне змогли подолати позначку в 1% голосів.

Вибори 2019: другий тур

Хто може пройти у другий тур

Згідно опитувань, які регулярно проводяться центрами соціологічних досліджень, лідерами президентської гонки є Володимир Зеленський, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко. У першу п'ятірку також входять Анатолій Гриценко та Юрій Бойко.

У свіжому соцопитування, яке проводилось КМІС з 14 по 22 березня, були змодельовані можливі результати другого туру майбутніх виборів. Згідно з даними, якщо чинний президент Петро Порошенко пройде у другий тур, то він виграє у Юлії Тимошенко, але програє Володимиру Зеленському, Анатолія Гриценка та Юрія Бойка. Володимир Зеленський у другому турі може перемогти Порошенко, Тимошенко і Бойко, але програє Гриценко. Юлія Тимошенко у другому турі займає друге місце в парі з усіма запропонованими в опитуванні кандидатами.

В попередньому опитуванні, яке було проведено соцгруппой "Рейтинг" з 9 по 15 березня, Володимир Зеленський у другому турі перемагав у всіх запропонованих кандидатів – Порошенко, Тимошенко і Гриценка. У той же час, якщо б у другому турі зустрілися Тимошенко і Порошенка, то в цій парі перемагала Тимошенко.

Вибори 2019: другий тур

(натисніть, щоб збільшити зображення)

За даними попереднього дослідження, яке проводилося з 19 по 28 лютого, можливий результат другого туру голосування виглядав наступним чином:

  • Петро Порошенко програє і Юлії Тимошенко, і Володимиру Зеленському;
  • Юлія Тимошенко перемагає в парі з Петром Порошенком, але програє Володимиру Зеленському;
  • Володимир Зеленський виграє і у Тимошенко, і у Порошенка

Вибори 2019: другий тур

(натисніть, щоб збільшити зображення)

Більш ранній опитування групи "Рейтинг" (з 16 по 24 січня) показував такий же результат другого туру - Порошенко програє Тимошенко і Зеленському, що Тимошенко виграє у Порошенка і програє Зеленському, а Зеленський виграє і Порошенко, і Тимошенко. В опитування був також включений Юрій Бойко, який програв у другому турі і в парі з Порошенком, і з Тимошенко, і з Зеленським.

Вибори 2019: другий тур

(натисніть, щоб збільшити зображення)

В опитуваннях, які проводилися восени 2018 року, лідером у другому турі була Юлія Тимошенко. За даними КМІС, Центр Разумкова та групи Рейтинг (19 жовтня - 2 листопада), вона вигравала у всіх представлених конкурентів - Порошенко, Зеленський, Гриценко, Бойко.

Вибори 2019: другий тур

(натисніть, щоб збільшити зображення)

Результати опитування також показують, що на даний момент лідером електоральних симпатій українців є Володимир Зеленський.

Другий тур на виборах президента України з 1991 по 2014 роки

Нагадаємо, що на виборах 2014 року другого туру не було. Петро Порошенко набрав 54%, отримавши таким чином абсолютну більшість голосів виборців.

Під час перших президентських виборів в новітній історії України, які проходили 1 грудня 1991 року, президент теж був обраний в ході першого туру. На той момент Леонід Кравчук набрав 61,59%, обійшовши свого головного суперника В'ячеслава Чорновола, за якого віддали свої голоси 23,27%.

А ось на виборах 1994 року, які були призначені достроково, у другий тур в парі з Леонідом Кравчуком вийшов Леонід Кучма, який і здобув перемогу (45,06% і 52,14% відповідно).

Наступні вибори 1999 року теж проходили у два тури. На другому етапі голосування зустрілися Леонід Кучма і Петро Симоненко. Кучма продовжив своє президентство ще на один термін, набравши 56,25% голосів. За п.симоненка проголосувало 37,8% виборців.

У 2004 році Кучма балотуватися не міг – згідно з Конституцією один і той ж людина не може обіймати посаду президента більше двох термінів. Вибори 2004 року запам'яталися Помаранчевою революцією, в результаті якої президентом став Віктор Ющенко. За нього проголосували 51,99%, а за його суперника Віктора Януковича – 44,2%.

На виборах президента 2010 року у другий тур пройшли Віктор Янукович і Юлія Тимошенко. В результаті вони набрали 48,95% і 45,47% на користь Януковича.