ua en ru

ВВП РФ у вересні 2012 р. виріс на 2,5% по відношенню до вересня 2011 р. і на 0,4% в порівнянні з серпнем 2012 г

ВВП Росії у вересні 2012 р. виріс на 2,5% по відношенню до вересня 2011 р. і на 0,4% з виключенням сезонного фактору в порівнянні з серпнем ц.р. Про це повідомив заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Клепач.

За його словами, Міністерство економічного розвитку оцінює зростання ВВП РФ в III кварталі ц.р. в порівнянні з III кварталом 2011 р. в 2,8%, в порівнянні з II кварталом ц.р. з виключенням сезонного фактору - в 0,5%. Клепач відзначив, що МЕР не змінювало прогноз щодо зростання ВВП в 2012 р. (очікуване зростання - 3,5%).

"Якщо говорити в цілому про економічну динаміці, то у вересні вона позитивна", - заявив Клепач. Він пояснив, що низький показник зростання ВВП у вересні ц.р. пояснюється високою базою минулого року. Однак, оскільки з урахуванням сезонного фактора динаміка зростання ВВП позитивна, в цілому це позитивна динаміка.

Промислове виробництво у вересні ц.р. в порівнянні з серпнем ц.р. з виключенням сезонного календарного чинника виросло на 0,3%. Позитивна динаміка зафіксована у видобутку корисних копалин (зростання на 0,8%), обробному секторі (+0,2%). Також, за словами Клепача, зафіксована позитивна динаміка у сільському господарстві.

"Якщо говорити про внутрішній попит, то тут суперечлива тенденція", - вказав заступник міністра. Оборот роздрібної торгівлі у вересні ц.р. в порівнянні з серпнем ц.р. виріс на 0,5%, порівняно з вереснем 2011 р. -на 4,4%. За словами заступника міністра, за цим стоїть зростання реальної заробітної плати, яка в річному вираженні склала 6,6%, у місячному - 1,1%.

"Тим не менше інвестиційна діяльність показала зниження. Вересень до вересня спостерігалася негативна динаміка. З урахуванням сезонного календарного фактора МЕР РФ оцінює зниження на 0,3%", - сказав він.

За словами Клепача, одним з факторів, що сприяли гальмуванню економічної активності, стало різке уповільнення зростання кредитування нефінансового сектора і взагалі подорожчання кредитів. Це пов'язано в тому числі з ризиками кредитування і підвищенням Центральним банком процентних ставок. "У цьому плані жорстка політика ЦБ більше гальмує інвестиційний зростання, ніж власне споживчий ринок, де дійсно є певний перегрів кредитування", - сказав він.

Нагадаємо, за даними Федеральної служби державної статистики, зростання ВВП в I кварталі ц.р. склав 4,9%, в II кварталі - 4%.

Читайте також: Мінекономрозвитку РФ підвищило прогноз темпів зростання ВВП на 2012 р. на 0,1 п.п. - до 3,5%