ua en ru

Введення змін до положення про надання НБУ кредитів для банків створить нерівні конкурентні умови, - УКБС.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) внесла до НБУ зауваження та пропозиції щодо проекту змін до Положення про надання Національним банком України кредитів банкам. Про це повідомляє прес-служба асоціації. УКБС вважає за доцільне прийняти два окремі положення з чітким формулюванням вимог до банків щодо двох видів кредитів: стабілізаційного та стимулюючого. Оскільки цілі цих кредитів істотно відрізняються.
В асоціації відзначають, що стратегічне значення для відновлення економіки України мають не тільки вітчизняні товаровиробники, а й підприємства інших видів економічної діяльності. Їх перелік затверджений постановою Кабміну від 23 грудня 2004 р. №1734. Це потрібно врахувати при визначенні порядку надання НБУ стимулюючих кредитів.
УКБС виступає за усунення в проекті документа дискримінаційних умов щодо надання стимулюючих кредитів середнім та малим банкам. Введення змін до Положення створить нерівні конкурентні умови для банків, тому що переваги на одержання стимулюючих кредитів будуть мати тільки великі банки, віднесені до класу не нижче "Б" (регулятивний капітал яких не нижче 600 тис. грн). Для врівноваження ситуації середні і малі банки, також як і великі фінансові установи, повинні мати право використання позик НБУ для кредитування вітчизняного товаровиробника і відродження національної економіки.