ua en ru

Введення RAB-регулювання не торкнеться тарифів для населення, – директор обленерго

Введення RAB-регулювання не торкнеться тарифів для населення, – директор обленерго Фото: Олег Козачук (hoe.com.ua)

Також він звернув увагу, що RAB-регулювання допоможе скоротити кількість відключень електроенергії у споживачів

Введення RAB-регулювання безпосередньо не вплине на тарифи на електроенергію для населення, оскільки їх встановлює НКРЕКП. Про це в інтерв'ю українському ЗМІ сказав виконуючий обов'язки генерального директора ПАТ "Хмельницькобленерго" Олег Козачук.

Підвищення ціни електроенергії може торкнутися тільки промисловості на першому етапі, однак після цього тарифи почнуть знижуватися внаслідок підвищення ефективності роботи компаній і зниження втрат.

"За моїми оцінками, зростання буде одномоментним, саме в момент введення тарифу. І потім, після першого регуляторного періоду, він зменшуватися саме за рахунок підвищення ефективності роботи компаній, які зможуть більше вкладати в модернізацію та сучасні технології", – зазначив Олег Козачук.

За його розрахунками, при зниженні втрат електроенергії в мережах на 1% можна розраховувати на зменшення тарифу на електроенергію для промислових споживачів на 3%.

"Ми рахували для Хмельницькобленерго: зараз у нас втрати при передачі електроенергії в мережах складають 15%. Якщо ми за рік знизимо їх принаймні на 1%, до 14% - це дасть зниження тарифу для кінцевого споживача на 3%", – сказав генеральний директор.

На його думку, при діючій системі тарифоутворення у компаній немає стимулів працювати ефективно, оскільки зекономленими коштами обленерго не може розпоряджатися.

"Наприклад, зараз, якщо у обленерго на поточний рік в тарифах закладено витрати на суму 100 млн грн, то вона зацікавлена використовувати саме 100 млн грн, не менше. Тому що якщо заощадить – це фактично немає можливості розпоряджатися зекономленими коштами. При стимулюючому тарифоутворенні, навпаки, вся економія – це кошти, які, по суті, заробила компанія і може їх додатково використовувати або на заходи інвестиційної програми, або на ремонти, або на підвищення зарплат персоналу. Тобто, в цьому випадку є зрозумілий стимул працювати ефективно і економити", – зазначив керівник.

Також він звернув увагу, що RAB-регулювання допоможе скоротити кількість відключень електроенергії у споживачів. В Україні протягом року кожен споживач в середньому 600 хвилин знаходиться без електропостачання.

"Наведу приклад Кореї – це 10 хвилин. У Європі – близько 100 хвилин. Це в 5-10 разів менше, ніж у нас. І саме стимулююче регулювання підштовхує компанії зменшувати цей показник з року в рік", – заявив Олег Козачук.

Нагадаємо, НКРЕКП підготувала нормативну базу для перекладу енергокомпаній на RAB-регулювання в липні 2017 року. У січні 2018 р. постанову було опубліковано, що відкриває можливість для переходу обленерго на цю систему.

Стимулююче тарифоутворення або RAB-регулювання - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електричних мереж. Ця система широко застосовується в Європі.

При стимулююче тарифоутворення тариф для обленерго встановлюється на три, а в подальшому на кожні п'ять років і не збільшується протягом зазначених періодів.