ua en ru

Введення миротворців ООН на Донбас дуже ризиковане для України і може стати "пасткою", - Кемерон

Введення миротворців ООН на Донбас дуже ризиковане для України і може стати "пасткою", - Кемерон Фото: Девід Кемерон (yes-ukraine.org)

На його думку, введення миротворців переведе конфлікт у заморожену фазу, зробить постійним

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон попередив, що пропозиція про введення миротворчих сил ООН на Донбас несе в собі певні ризики і може стати «пасткою» для України. Про це він заявив у рамках 14-ої щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) у Києві.

«Я думаю, що слід розглянути всі ці ідеї, але мені здається, що тут є потенційна пастка для України, якщо ми не будемо обережними. Справжня проблема на Донбасі полягає в тому, що там за підтримки Росії здійснюється агресія проти України. І відповіддю на це є припинення вогню, виведення всіх озброєнь, повернення контролю над східним кордоном України, а також низка конституційних і спрямованих на децентралізацію заходів, які відображають проблеми в країні. Це не повинно вимагати введення миротворчої сили», - заявив Кемерон.

На його думку, введення миротворців може зробити конфлікт менш «гарячим», проте переведе його в заморожену фазу, зробить постійним.

«Кращий варіант - це щоб підтримувані Росією сепаратисти припинили стріляти у спостерігачів ОБСЄ. Це проблема», - наголосив Кемерон і додав, що введення миротворців не повинно створювати «якусь нову межу між «республіками» і рештою України».

Нагадаємо, раніше спецпредставник Держдепу США щодо України Курт Волкер заявив, що пропозиції Росії щодо введення миротворчого контингенту ООН на Донбас містять шкідливі для України елементи.