ua en ru

Запровадження "електронної стрічки" для касових апаратів скоротить витрати бізнесу, - Асоціація платників податків

Запровадження електронної контрольної стрічки на реєстраторах розрахункових операцій (касові апарати) дасть можливість скоротити витрати на придбання паперових контрольних стрічок і зберегти час на подання звітності. Про це йдеться в заяві Асоціації платників податків України (АППУ).

"Дані новації дійсно спрямовані на створення більш комфортних умов для суб'єктів господарювання, адже вони дають можливість скоротити витрати на придбання паперових контрольних стрічок і зберегти час на подання звітності", - сказано в ньому.

Крім того, в асоціації переконані, що однією з переваг застосування РРО є зменшення кількості перевірок і "зустрічей" з податківцями, адже, застосовуючи дистанційний контроль, органи доходів і зборів в режимі реального часу отримувати інформацію про обсяги розрахункових операцій.

У документі наголошується, що звичайні громадяни також зацікавлені в широкому застосуванні РРО, так як це гарантує належний захист їх прав як споживачів.

У АНУ констатують, що запровадження електронної контрольної стрічки на касових апаратах може показати свою ефективність при вирішенні усіх технічних проблем.

Нагадаємо, з 1 січня 2013 р. діють положення закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", згідно з яким підприємці, які використовують касові апарати, зобов'язані подавати в податкову в електронній формі копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків, які перебувають на контрольній стрічці в пам'яті РРО або в пам'яті модему, який до них приєднано.

Водночас податківці надали бізнесу перехідний період (півроку) для адаптації до роботи в нових умовах. До 1 липня до підприємців не застосовуються штрафні санкції за неподання звітності в електронній формі.