ua en ru

СОТ: Середній тариф на імпорт до Росії буде знижено до 7,8% - з 10% у 2011 р

Росія в рамках приєднання до Світової організації торгівлі (СОТ) зобов'язалася обмежити середній тариф на імпорт з усіх продуктів відміткою в 7,8% в порівнянні з фактичним середнім рівнем 2011 р., Що становить 10%. Про це йдеться в протоколі про приєднання Росії до СОТ.

У тому числі після вступу Росії до СОТ імпортне мито в середньому по сільськогосподарських продуктів не буде перевищувати 10,8% - в порівнянні з середньою митом 13,2% на сьогоднішній день, а середня мито на імпорт промислових товарів складе максимум 7,3% - проти поточних 9,5%.

Зокрема, середня ставка російських мит на молочну продукцію буде знижена до 14,9% (з поточного рівня в 19,8%), злаки - до 10,0% (з 15,1%), олійні культури і рослинні олії - до 7,1% (з 9,0%).

На хімічну продукцію мита знизять з 6,5% до 5,2%, на автомобілі - з 15,5% до 12,0%, на електрообладнання - з 8,4% до 6,2%, на папір і деревину - з 13,4% до 8,0%. Імпортне мито на цукор-сирець буде знижена до 223 дол за тонну (з поточних 243 дол / т). Росія також обнулить імпортні мита на бавовну і продукцію сектора інформаційних технологій.

Крім того, Росія з метою захисту вітчизняного м'ясного ринку збереже за собою право використовувати тарифні квоти на яловичину, свинину і м'ясо птиці. Самі квоти поки не називаються. Проте відомо, що по яловичині ввізне мито на квотіруемих продукцію складе 15%, неквотіруемую - 55%. По свинині буде встановлена нульова мито в межах квоти та 65-процентна - за межами. Для окремих видів курятини відповідні мита на квотіруемих і неквотіруемую продукцію складуть 25% і 80%.

Остаточний "рівень зв'язування" імпортних мит буде встановлюватися поступово: на першому етапі скорочення ставок торкнеться однієї третини всіх тарифних позицій, через 3 роки вступлять в дію нові тарифи ще по чверті позицій. Найтриваліший імплементаційний період встановлений для м'яса птиці (8 років), легкових автомобілів, вертольотів і цивільних літаків (7 років).

РФ також бере на себе зобов'язання у сфері послуг. Так, через 4 роки після вступу до СОТ перестане діяти 49-відсоткове обмеження іноземної участі в статутному капіталі телекомунікаційних операторів. Іноземні страхові компанії отримають право засновувати відділення в Росії через 9 років після приєднання РФ до СОТ.Крім того, не буде обмежень на іноземну участь у капіталах окремих банківських установ, хоча загальна іноземна участь в банківському секторі РФ буде обмежено 50%.

Росія до 1 липня 2013 р. зрівняє тарифи на залізничні перевезення транзитних товарів з тарифами на внутрішні перевезення аналогічної продукції.

Росія зобов'язується обмежити сільськогосподарські субсидії, які СОТ відносить до категорії спотворюють нормальні умови торгівлі, рівнем в 9 млрд дол в 2012 р., А до 2018 р. ці субсидії будуть поступово зменшені до 4,4 млрд дол

Раніше сьогодні робоча група з приєднання Росії до СОТ схвалила протокол про приєднання РФ і рекомендувала затвердити прийом РФ в організацію на міністерській конференції 15-17 грудня 2011 р. Сторони домовилися, що Росія завершить всі ратифікаційні процедури щодо членства в СОТ до 15 червня 2012 р.