ua en ru

СОТ створить групу експертів у спорі за позовом України до РФ

СОТ створить групу експертів у спорі за позовом України до РФ Фото: Наталія Микольська розповіла про позов України до РФ у СОТ

РФ намагається витіснити український експорт з ринку Казахстану і Киргизстану

У вівторок, 21 березня, орган з врегулювання суперечок Світової організації торгівлі (СОТ) вирішив створити групу експертів у спорі за позовом України до РФ, в частині обмеження транзиту через Росію в Казахстан і Киргизстан. Про це повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Наталія Микольська на своїй сторінці в Facebook.

"Цей позов України до Росії є дуже важливим для нас, і не тільки для нас, оскільки обмеження транзиту - це не тільки частина торговельної агресії проти України, обмеження двосторонньої торгівлі між Україною і РФ, а також - спроба витіснити український експорт з ринку Казахстану і Киргизстану, зробивши доставку товарів альтернативним шляхом довше і дорожче", - пояснила Микольська

Вона також зазначила, що позов проти РВ в СОТ, це, насамперед, "відстоювання інтересів українських експортерів за можливості швидкого, безперешкодної і недорогої доставки товарів на їх традиційні ринки країн Закавказзя та Азії".

За її словами, Україну в цьому питанні підтримують такі країни, як: ЄС, США, Бразилія, Індія, Туреччина, Китай, Норвегія, Японія, Канада, Корея, Сінгапур і Парагвай.

Вимогу про створення групи експертів у справі DS 512 "Російська Федерація – заходи щодо транзитного руху" українська сторона направила ще 9 лютого 2017 року. 20 лютого РФ відхилила вимогу України створити групу експертів.

Нагадаємо, США відмовилися підписувати з Україною протокол про вступ до СОТ.