ua en ru

СОТ проголосувала за ухвалення Балійського пакету

Учасники міністерської конференції Світової організації торгівлі (СОТ), що проходить на Балі, проголосували за ухвалення т.з. Балійського пакету, положення якого згладжують зовнішньоторговельні бар'єри і спрощують процедуру зовнішньої торгівлі для бідних країн, передає ВВС.

У Балійському пакеті СОТ міститься 10 документів, з яких один відноситься до спрощення процедур зовнішньої торгівлі, п'ять документів присвячено програмам підтримки сільського господарства, а ще чотири угоди відносяться до підтримки бідних країн (фермерам цих країн нададуть субсидії у разі надання допомоги голодуючим).

Підписання угоди було під загрозою зриву через те, що представники Індії відмовлялися підписувати декларацію виробничої безпеки.

Пізніше про намір накласти вето на ухвалення цих же документів заявили Куба, Болівія, Венесуела і Нікарагуа, проте в результаті переговорів і консультацій вони від свого рішення відмовилися.

Відзначимо, що рішення у СОТ ухвалюються методом консенсусу - має бути досягнута згода всіх 159 держав-членів.

Ухвалення Балійського пакету називають одним з найважливіших вирішень СОТ з моменту створення організації в 1995 р. Експерти стверджують, що укладення угоди сприятиме збільшенню обороту світової торгівлі на 1 трлн дол.