ua en ru

СОТ знизила прогноз зростання світової торгівлі на 2011 р. на 0,7 п.п. - до 5,8%

Світова організація торгівлі знизила прогноз зростання світової торгівлі на 2011 р. з 6,5% до 5,8% на тлі уповільнення темпів зростання торгівлі в останні місяці, а також невизначених перспектив навколо відновлення глобального ВВП. Про це повідомляється в прес-релізі СОТ.
При цьому темпи зростання торгівлі в розвинених країнах в 2011 р. очікуються на рівні 3,7%, а в країнах, що розвиваються та країнах-членах СНД - на рівні 8,5%.
Зростання світового ВВП, на думку експертів організації, складе за підсумками поточного року 2,5%, зростання ВВП у розвинених країнах - 1,5%, а в країнах, що розвиваються та в країнах-членах СНД - 5,9%.
У числі негативних факторів, що позначилися на світовій економіці в останні місяці, в релізі згадані наслідки природних катаклізмів у Японії, бюджетна криза в США і зниження кредитного рейтингу провідної світової економіки, а також триває бюджетно-боргова криза в зоні євро. На рівень споживчої довіри і довіри в ділових колах негативно впливають слабкі дані за об'ємом виробництва і зайнятості, які також сприяли посиленню паніки на фінансових ринках.
"Комплексний характер торгової системи сприяв підтримці відкритості торговельних відносин протягом кризи, що запобігло багато ще більш негативним наслідкам", - так прокоментував уточнення прогнозу генеральний директор організації Паскаль Ламі.
При цьому він закликав членів СОТ не втрачати пильності: "Зараз не час для розрізнених заходів. Нам необхідно зберегти і зміцнити світову торгову систему, щоб вона продовжила функціонувати, виконуючи життєву функцію в глобальній економіці".