ua en ru

СОТ підтвердила подачу Росією позовів до ЄС та Україні

СОТ підтвердила подачу Росією позовів до ЄС та Україні Фото: Всесвітня торгова організація підтвердила дані про позовах, поданих РФ до України та ЄС

Позов поданий проти України за її мит на нітрат амонію

Світова організація торгівлі (СОТ) підтвердила дані про позовах, поданих Росією до України і Євросоюзу. Про це йдеться в прес-релізі на сайті організації.

У повідомленні зазначено, що Росія подала в секретаріат СОТ прохання про консультації, що стосуються антидемпінгового розслідування Києва щодо експорту російського нітрату амонію. Ще один позов був поданий проти аналогічних заходів з боку Євросоюзу, застосованих до постачання нітрату амонію і зварних труб.

Нагадаємо, напередодні про подання позовів повідомив директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Росії Максим Медведков. На думку Москви, при проведенні розслідування Київ і ЄС порушили правила міжнародної торгівлі. Зокрема, при розрахунку собівартості зазначених товарів застосовувалися энергокорректировки, тобто враховувалися ціни на електроенергію всередині не Росії, а третіх країн.

"Тим самим в результаті цих заходів було завдано значної шкоди російським постачальникам", - пояснив Медведков. Він уточнив, що експорт зварних труб з Росії в ЄС практично припинився, а поставки нітрату амонію в 2014 році скоротилися приблизно в 1,5 рази в порівнянні з 2012 роком.

На початку 2015 року Єврокомісія за підсумками розслідування скасувала антидемпінгові мита на імпорт зварних труб з України і ввела остаточні мита для експортерів з Росії, Білорусі та Китаю.

Україна в липні 2014 року в рамках проміжного перегляду антидемпінгових мит щодо аміачної селітри з Росії підвищила їх з 11,91 до 36,03% і продовжила термін їх дії на п'ять років.

За правилами СОТ, в тому випадку якщо запитані Росією консультації не призведуть до врегулювання протягом 60 днів, то Москва може ініціювати створення панелей арбітрів за даними позовами.