ua en ru

СОТ переглянула постанову про незаконне субсидування експорту концерну Airbus з боку ЄС

Світова організація торгівлі (СОТ) відкликала прийняте в 2010 р. рішення з приводу фінансування французького авіабудівного концерну Airbus з боку Європейського союзу (ЄС). Згідно із заявою організації, зробленому після перегляду, фінансова допомога ЄС не є незаконними субсидіями, як було вирішено раніше, передає РБК з посиланням на Reuters.

Представники Airbus заявили, що рішення СОТ - "велика перемога для Європи", і підкреслили, що вони задоволені результатами.

Нагадаємо, що в кінці червня 2010 р. СОТ встановила, що Європейський союз незаконно субсидував експорт Airbus, і зажадала від ЄС припинити незаконне субсидування і покінчити з негативним впливом подібної практики на стан справ авіаперевізників США. Цей висновок дозволив Boeing і його прихильникам стверджувати, що Airbus користувався незаслуженим перевагою, оскільки ці дві компанії борються за контракт на будівництво авіаційних паливозаправників для Військово-повітряних сил США вартістю 35 млрд дол Тоді представники американської компанії Boeing заявили, що Airbus зміг "відібрати" ринкову частку Boeing тільки завдяки субсидіям від ЄС. У тому ж році Євросоюз подав апеляцію з вимогою переглянути це рішення.