ua en ru

СОТ звинуватила Boieng в монополізації авіаринку

Апеляційний орган Світової організації торгівлі (СОТ) виніс вердикт у справі Boeing проти Airbus. За підсумками восьмирічного розгляду було прийнято рішення про те, що отримання компанією Boeing державних субсидій і податкових пільг є порушенням антимонопольного законодавства організації та завдало шкоди інтересам Airbus, передає Reuters.

"Субсидії і податкові пільги вплинули на кінцеву вартість продукції Boeing і завдали серйозної шкоди Airbus на ринку літаків місткістю від 100 до 200 пасажирів", - йдеться у висновку, загальний обсяг якого становить 700 сторінок. Під даним типом літаків маються на увазі найбільш продавані моделі - среднефюзеляжние Airbus A320 і Boeing 737.

У документі зазначається, що розмір субсидій, які отримав Boeing в період з 1989 по 2006 рр., перевищує 5 млрд дол. На думку європейської сторони, ці кошти компанія направила на створення нового лайнера Boeing-787 Dreamliner.

Варто відзначити, що підсумок роботи апеляційного органу обидві компанії розглядають як перемогу: незважаючи на обвинувальний висновок, сума, зазначена в матеріалах справи, значно нижча за ту, що отримав Airbus від ЄС.

Нагадаємо, в травні 2011 р. на слуханнях в СОТ було встановлено, що Airbus отримав від ЄС субсидії на суму 18 млрд дол. Тоді компанія відкинула всі претензії, заявивши, що допомога була надана на умовах кредитування і вимагає погашення.