ua en ru

ВРЮ направила подання до ВР на звільнення з посади судді І.Бараненка за порушення присяги.

Вища рада юстиції (ВРЮ) направила подання до Верховної Ради (ВР) України на звільнення з посади судді Київського апеляційного адмінсуду Ігоря Бараненка за порушення присяги судді. Таке рішення було прийняте на засіданні ВРЮ, передає кореспондент РБК-Україна.
Як відзначив ініціатор подання, заступник генпрокурора Ренат Кузьмін, порушення присяги судді полягало в декількох аспектах, зокрема, цей суддя "позбавив можливості доступу до правосуддя позивача", окрім того суддя І.Бараненко в порушення законодавства не взяв самовідвід, коли розглядав справу чоловіка своєї сестри. Також він приховав дані про родинні зв'язки з суддею Верховного суду України Олександром Волковим.

Рішення ВРЮ рекомендувати ВР звільнити суддю Київського апеляційоного адмінсуду Ігоря Бараненка за порушення присяги член ВРЮ, голова Верховного суду України Василь Онопенко назвав політичною розправою. Про це він заявив після того як Вища рада юстиції прийняла таке рішення.
"Це чиста політична розправа. Я, з вашої згоди залишаю засідання Вищої ради юстиції", - сказав він.
Після чого В.Онопенко залишив засідання ВРЮ, незважаючи на пропозицію голови ВРЮ Володимира Колесниченка продовжити брати участь у засіданні.
В ході обговорення питання судді І.Бараненка, В.Онопенко зазначив, що І.Бараненко не порушував присяги судді, оскільки суддя Верховного суду Олександр Волков не є близьким родичем судді І.Бараненка, як це стверджує заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін.
Також В.Онопенко заявив, що такими діями ВРЮ підміняє собою суд.
Нагадаємо, свого часу суддя І.Бараненко розглядав справу фігурaнтом у якій виступав чоловік його сестри О.Волков.