ua en ru

ВСУ розгляне питання видачі валютних кредитів без індивідуальної валютної ліцензії

Колегія Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУГУД) 9 лютого 2011 р. допустила до перегляду Верховним судом України (ВСУ) визначення ВССУГУД від 17 грудня 2010 року, що визнало незаконність видачі валютних кредитів без індивідуальної валютної ліцензії, пише видання zn.ua.
У відповідь на запит видання, цю інформацію підтвердила суддя ВССУГУД Валентина Симоненка, що повідомила, що таким чином були задоволені заяви Національного банку України (НБУ) і ПАТ "ОТП Банк" про перегляд рішення судів у зв'язку з неоднаковим застосуванням норм матеріального права, і справу допущено до розгляду ВСУ.
Як повідомила виданню В.Симоненка, рішення ВСУ, прийняте за результатами подібного розгляду, є обов'язковим для всіх суб'єктів владних повноважень і всіх судів України. Тому наслідком прийняття такого рішення буде приведення практики судів України у відповідність з рішенням ВСУ.
"У той же час, слід зазначити, що порушені у справі питання не є єдиними проблемними питаннями кредитних правовідносин. У законодавстві щодо кредитування є певні прогалини, які можна усунути тільки шляхом внесення змін до законодавства, що регулює банківську діяльність", - зазначила суддя ВССУГУД.