ua en ru

У ЗСУ розповіли подробиці звільнення Торецька в 2014 році

У ЗСУ розповіли подробиці звільнення Торецька в 2014 році Фото: Торецьк (wikipedia.org)

Сили АТО звільнили Торецьк протягом 10 годин

Сили антитерористичної операції (АТО) на Донбасі у 2014 році звільнили Торецьк (колишній Дзержинськ) Донецької області протягом 10 годин. Про це йдеться в повідомленні Сил спеціальних України Збройних сил України.

Повідомляється, що Торецьк від проросійських бойовиків звільняли переважно спецназівці. Планувалося, що зведений підрозділ проведе розвідку, після чого спецназ захопить штаб противника і буде утримувати його до підходу армії. Одна з груп мала знешкодити установку "Град" і вийти до будівлі міської адміністрації, а інша - увійти до міста, зайняти адміністрацію, захопити озброєння і військову техніку. Ситуація ускладнювалася близьким розташуванням Горлівки, яку бойовики перетворили на один з форпостів.

В ході розвідки з'ясувалося, що пробиватися через блокпости необов'язково і можна скористатися об'їзними шляхами. Наступ планувався ввечері 20 липня, однак було вирішено провести операцію вранці 21 липня після закінчення комендантської години. У той же час в результаті того, що ЗСУ і Національна гвардія не встигли перекрити сполучення між Торецьком та Горлівкою, противник перекинув підкріплення.

Операція почалася рано вранці, з 04:00 до 05:30 групи почали виходити у райони виконання завдань. Перша прибула до запланованої точки, друга вирушила до міської адміністрації. Група з 33 спецназівців стала квартал за кварталом підходити до будівлі, перевіряючи автомобілі. Два з них зупинили стріляниною - всередині були озброєні бойовики.

На підході до міської адміністрації групу спецназівців виявили, і противник відкрив вогонь з сусідніх будинків. Однак український спецназ швидко зачистив будівлю і взяв у полон кількох бойовиків. З моменту, коли заїхали до міста, до взяття адміністрації пройшло не більше 20 хвилин. В будівлі виявилося 10 затриманих мирних жителів. Після цього спецназ поверх за поверхом зачищав адміністрацію.

На одному з поверхів відпочивали бойовики, їх затримали миттєво, після чого бійці піднялися на дах підняти прапор України, однак противник вдарив з кулемета. Також одна з груп потрапила під обстріл, але ліквідувала ворога в перестрілці.

Далі противник направив до Торецька підкріплення з Горлівки з двома танками і БТР. БТР бойовиків під'їхав до школи і відкрив вогонь, проте його вивели з ладу пострілом з РПГ-22. Пізніше обидва танка почали обстрілювати адміністрацію, а також бойовики відкрили вогонь з вогнемету "Шмель", в результаті чого будівля загорілася. Деякі з полонених бойовиків почали стрибати з вікон, а спецназ спустився в підвал.

Коли танк протаранив вхідні двері, його успішно атакували з РПГ-22. Далі офіцер запросив підтримки артилерії і авіації - артилеристи і пара Су-25 відпрацювали точно. Втрати бойовиків збільшувалися, а військові остаточно оточили місто. Група з трьох танків увійшла до Торецька, також підтяглися військові Національної гвардії. Майже всіх терористів знищили. Спецназ не втратив жодного бійця, були тільки поранені.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РФ стягнула до кордону з Україною 3 дивізії для швидкого настання.