ua en ru

У ЗСУ працюють до 15 високомобільних груп внутрішніх комунікацій, - Грунтковський

У ЗСУ працюють до 15 високомобільних груп внутрішніх комунікацій, - Грунтковський Фото: Олег Грунтковський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Проект високомобільних груп реалізується в ЗСУ вже більше року

У Збройних силах України працюють до 15 високомобільних груп внутрішніх комунікацій. Про це в інтерв'ю РБК-Україна заявив начальник управління морально-психологічного забезпечення Генштабу ЗСУ Олег Грунтковський.

"Високомобільна група - це не комісія для контролю дій командирів і начальників. У неї входять чотири підготовлених в ході спеціальних тренінгів спеціаліста: інспектор (найбільш досвідчений комунікатор), психолог, священик, спеціаліст з інформаційних питань (ідеолог). На сьогодні у ЗСУ працюють до 15 таких груп", - заявив він.

За словами Грунтковського, проект високомобільних груп реалізується в ЗСУ вже більше року. Він також додав, що завдяки іноземним партнерам, групи були забезпечені автомобільною, комп'ютерною та мультимедійною технікою.

Високомобільні групи розрізняються за видами діяльності:

Група "Альфа"

Завдання групи "Альфа" полягає в тому, щоб налагодити внутрішні комунікації між особовим складом та керівництвом, навчити командирів методиками "Аналізу проведених дій", "Командирського інформування", "Ситуаційного лідерства", провести оцінку морально-психологічного стану особового складу, визначити, наскільки впливає діяльність конкретного командира на цей стан.

Представники цієї групи досліджують рівень авторитету і лідерства командирів.

"Альфа" - це група, яка пройшла навчання, її робота вже добре налагоджена. Це - одна команда, яка підібрана з урахуванням здібностей кожного її учасника, злагоджена і згуртована. За кожною групою закріплено кілька бригад, і їх вже знають і особовий склад, і командири.

Група "Чарлі"

Завданням внутрішньо комунікаційних груп "Чарлі" є психологічний супровід бойової діяльності.

Група "Дельта"

Групи "Дельта" забезпечують комунікацію з соціально-правовим, фінансовим та кадровим питанням. Склад групи "Дельта" постійно оновлюється.

Група "Браво"

Групи "Браво" забезпечують культурологічні заходи. Робота спрямована на відновлення морально-психологічного стану військовослужбовців. До складу цієї групи залучають артистів, художників і різних діячів мистецтв.

"Є ще кілька різновидів груп. Коли нам потрібні юристи та інші спеціалісти - ми збираємо групу. Зазвичай в групах працюють одні військові. Вони повністю автономні, не залежать від командирів військових частин. У них сучасні джипи з високою прохідністю по бездоріжжю, які під цей проект надали іноземні партнери. Це також і бойова група, вона озброєна і екіпірована, і готова до дій. Всі групи, перш за все, працюють на передовій", - заявив він.

Нагадаємо, раніше Грунтковський заявляв, що з початку цього року, завдяки оперативному втручанню і наданню психологічної допомоги командирами підрозділів, офіцерами структур морально-психологічного забезпечення, капеланами вдалося уникнути 9 випадків вчинення самогубства військовослужбовцями.