ua en ru

ВСУ отримає нові сухпайки, розроблені на основі досвіду НАТО та національної кухні

ВСУ отримає нові сухпайки, розроблені на основі досвіду НАТО та національної кухні Фото: Полторак підписав техумови для нових сухпайків

У Міноборони сподіваються, що нові пайки надійдуть у війська до кінця 2016 року

Міністр оборони України Степан Полторак 26 вересня підписав технічні умови для харчових наборів нового зразка. Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

"Попереду не менш важливий етап — погодження цих технічних умов із профільними міністерствами та Кабінетом Міністрів України. Але на шляху до реформування та вдосконалення забезпечення військовослужбовців не маємо права зупинятися", - сказав міністр.

Зазначається, що даними технічними умовами розширено асортимент страв до 18. У новому харчовому наборі буде використовуватися нова технологія пакування (реторт-пакет), що дозволить отримати готові страви без термічної обробки та забезпечить компактність і зручність під час використання.

Вказується, що розробники врахували досвід країн-членів НАТО щодо калорійності та упаковки, але в питанні асортименту страв врахували особливості національної кухні.

"Сподіваємося, що нові пайки надійдуть у війська ще до кінця цього року… Новий сухий пайок поступово буде заміняти той, що зараз використовується у Збройних Силах", - зазначив начальник відділу розробки норм продовольчого забезпечення Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Вадим Сторожук.

У відомстві наголошують, що харчуватися сухим пайком за рекомендаціями лікарів дозволяється не більше трьох діб, однак завдяки використанню сучасних технологій, новий сухпайок можна безперервно вживати протягом 21 дня.

"Калорійність польових продовольчих наборів нового зразка — 3500 Ккал, а в посиленому варіанті для військовослужбовців у зоні проведення АТО — 4200 Ккал на добу. До посиленої норми додатково включаються м’ясна страва на вечерю (м’ясо тушковане яловичини або свинини — 200 грамів), шоколад, родзинки, кава та цукор", - сказано в повідомленні.

ВСУ отримає нові сухпайки, розроблені на основі досвіду НАТО та національної кухніФото: новий сухпайок ВСУ

Нагадаємо, Кабінет міністрів України продовжив експеримент з продовольчого забезпечення Збройних сил України до 31 грудня 2016 року.